Plezierige winst

We zijn een echt productiebedrijf. Dat was mijn conclusie aan het eind van mijn eerste werkdag bij IBN. Een echt productiebedrijf met een bijzondere kwaliteit.

Blog door Ineke Walravens – directeur IBN Services a.i.

De bijzondere kwaliteit van IBN

We werken voor de mooiste klanten die je je kunt bedenken. We leveren hen topkwaliteit met onze producten en diensten en dat doen we ook nog eens tegen een eerlijke prijs. Wat ons daarnaast écht bijzonder maakt, is dat we dat doen met vakkrachten die een duwtje in de rug nodig hadden om aan het werk te komen. Hoe mooi is dat?

Ik vergelijk IBN dan ook met een familiebedrijf, een sociale onderneming met een ziel. Die ziel maakt voor mij het verschil. Dat maakt namelijk dat IBN niet alleen past bij wát ik kan, als interim manager, maar ook bij wie ik bén, als mens. Zakelijkheid gecombineerd met de menselijke maat.

Ieder zijn vak
Onze kwekerij behoort tot de top drie van Nederland met klanten uit heel Europa. Ik mocht al een ochtend meewerken in Schaijk. Een vak apart hoor, het stekken van planten. ‘Dè doede gij nie goed. Kom, ik zal ut wel’s veurdoen.’ Eén van mijn collega’s had al meteen door dat ik nog niet zo handig was met de knipschaar. Niet getreurd. Geduldig deed zij voor hoe je een stekje knipt en in een traytje steekt. Behendig. Snel ook. Prachtig. Dit is haar vak, daar staat ze voor. Dat wil ze goed doen. Met minder neemt ze geen genoegen. Heel leerzaam voor mij.

In 2016 mocht ik Ronald van Venrooij interviewen om de uitblinker die hij is. Ooit begonnen als inpakker van kerstpakketten en levensmiddelen, assembleert hij inmiddels al jaren de Raimond designlamp van Moooi, van ontwerper Raimond Puts. Nauwgezet en accuraat. Het is een hele puzzel om die lamp te kunnen monteren, ik zou het echt niet kunnen. Ronald wel, die houdt van puzzelen. Ik doe het hem niet na.

Iedereen heeft ambitie
Werken is voor iedereen belangrijk, ook voor mij. Als je werkt doe je er namelijk toe en hoor je ergens bij. En, misschien nog wel belangrijker, je bént iets: productiemedewerker, inpakker, conciërge of chauffeur. Of, in mijn geval, directeur IBN Services a.i.

Ik heb de overtuiging dat iedereen zijn werk goed wil doen, ook onze collega’s bij wie je dat – van een afstand –  misschien niet meteen ziet. Daar doe ik het dan ook voor: het maximaal faciliteren van het proces en de omstandigheden, zodat iedereen aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis kan gaan.

Plezierige winst
Met elkaar realiseren we het succes. Iedere collega heeft daarin een volwaardige rol. Continu zijn we op zoek naar hoe we het productieproces kunnen optimaliseren en hoe we de klant nog beter kunnen bedienen. Dat lukt als iedereen verantwoordelijkheid draagt voor dat deel van de keten waar hij of zij invloed op heeft. Tijdens een recent werkoverleg werd dat heel mooi samengevat door twee collega’s. Hun antwoord op mijn vraag wat volgens hen de volgende stap binnen IBN Services zou moeten zijn, was heel helder.

Eén collega zei: ‘Plezier in het werk is het belangrijkst.’ Een andere collega voegde daar aan toe: ‘We moeten ook winst maken.’ Die combinatie is voor mij precies de spijker op z’n kop. Plezierige winst, dat brengt IBN verder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.