Op safari door de Maashorst: hoe gaaf is dat!

Door gastblogger Nienke Vermeulen

Dat de Maashorst groot is wist ik wel, maar zó groot! Het gaat om 2400 hectare; dat zijn 24 miljoen vierkante meters of ook wel 4800 voetbalvelden. Gigantisch! Al wandelend, fietsend of paardrijdend, maken we er met z’n allen volop gebruik van. De paden behoeven daardoor het nodige onderhoud. Roel Bettgens is hier verantwoordelijk voor en kent het gebied op zijn duimpje. En ik ken Roel, dus mocht ik met hem mee op safari, om er vervolgens een artikel over te schrijven voor een uitgave van Meer Maashorst.

Roel is mijn collega bij IBN Facilitair en is meewerkend voorman. Inmiddels werkt hij hier al 26 jaar nadat hij een betonpaal op zijn knie kreeg en zijn werk als stratenmaker niet meer kon uitvoeren. Om in de openbare ruimte te kunnen werken, heeft hij een hoveniersopleiding gevolgd. Zoals hij zelf zegt, is de Maashorst toch wel het pareltje onder de werklocaties in de openbare ruimte. Hij vindt het er prachtig en kan de bossen echt niet meer missen. 

Op avontuur door de bossen 

En dan stappen we in zijn bus. Het hobbelt aan alle kanten. De bus is eigenlijk iets te groot om overal tussendoor te rijden, maar volgens Roel heeft hij de vierwielaandrijving hard nodig. Al snel zien we de vogelwacht, allemaal vrijwilligers. Ze spotten de soorten en maken een inschatting van de aantallen. We gaan verder en Roel vertelt dat hij alles zo veilig en netjes mogelijk probeert te (onder)houden. Struiken en bomen snoeien, houten omheiningen repareren, zwerfvuil opruimen, paden repareren, aanwijzingsborden schoon en zichtbaar maken, bankjes plaatsen en onderhouden en zo nu en dan neemt hij scholieren mee voor hun snuffelstage. Het is slechts een greep uit zijn werkzaamheden. 

Bijzondere grazers 

Prompt staan we voor een kudde Taurossen (wilde runderen). Roel had al verwacht ze hier te kunnen bekijken. We spotten ook vier kalfjes. Gisteren heeft hij het houten hek erachter nog gerepareerd, anders zouden ze zo weg kunnen lopen. We zetten onze tocht voort en zien in de verte een boel Wisenten, Europese bizons. Ze leven hier op 200 hectare en komen uit Duitsland en Polen, volgens Roel. Daar leefden ze ook in een reservaat, dus ze zijn niet helemaal wild.

Verborgen plekjes 

Tijdens onze safari valt het me op dat er zo ontzettend veel verborgen plekjes zijn in de Maashorst. Sommige waar nooit iemand komt, maar ook die al ontdekt zijn door natuurliefhebbers. Bedaf, Herperduin, avonturenpad Docus de Das in Landerd en de Hooge Vorssel bij het Bomenpark in Heesch: de Maashorst heeft echt veel te bieden!

Al moet hij flink aanpakken, Roel heeft inderdaad fantastisch werk, zo midden in de natuur. Ik zucht een keer als ik hem bij ons afscheid de hand schud en ga weer richting kantoor. Op naar mijn bureau, midden in de kantoortuin…

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.