Zonder wrijving geen glans!

Begin dit jaar wenste ik je toe dat je glans zou kunnen geven aan je leven door kleine of grote plannen uit te werken naar successen, ook als het niet vanzelfsprekend is dat geluk op je pad zal komen. Ik heb in de afgelopen maanden mogen ervaren hoe mooi het is als iemand weer licht ziet aan de horizon. Het is hard werken, maar het is mogelijk weer op te klimmen uit een diep dal.

Ik heb iemand leren kennen, een veertiger bekend met autisme, die bij de vorige werkgever het vertrouwen in mensen geheel was kwijtgeraakt. Zijn ziektebeeld brengt zwart-witdenken met zich mee. Dit leidde tot schimmigheid, een onbestemd gevoel in de omgang met mensen, alsof ze altijd het slechtste met hem voorhadden. Het sloeg om in achterdocht en door een voorval kon hij er niet meer blijven werken.

Geen baan meer: een depressie sloeg toe. Hij vindt werken heel belangrijk, wilde graag een nieuwe baan, maar het lukte echt niet. Binnen een paar maanden werd zijn wereld heel klein, leefde hij het leven van een kluizenaar.

Deze man is bij IBN terechtgekomen en heeft een speciaal arbeidstoeleidingstraject gevolgd. Heel voorzichtig, stapje voor stapje, is hij weer aan de slag gegaan. Er is een andere werksetting voor hem gecreëerd, waarin hij met z’n handen kan werken: totaal iets anders dan wat hij voorheen deed. In dit traject heeft hij bovendien geleerd begrip te vragen, zich meer open te stellen en zijn gevoelens te uiten, waardoor hij toegankelijker is geworden. Van autisme kom je niet af, maar je kunt er wel mee leren omgaan. Onze coach heeft hem hierin steeds meer losgelaten, totdat het zelfvertrouwen weer naar het gewenste niveau was opgebouwd.

Na een halfjaar functioneert hij nu weer prima en is klaar voor een volgende stap. Het traject wordt binnenkort afgerond en er is een nieuwe, passende werkplek gevonden. Het is bewonderingswaardig dat-ie het zo goed heeft opgepakt. Wij kunnen hulp bieden, maar iemand moet het wel zelf doen, moet er zelf voor willen gaan. Daar is lef voor nodig, want zonder wrijving geen glans.

Het is prachtig om te zien hoe iemand zijn leven weer op de rit heeft, en ook het werkgeluk weer heeft gevonden. Ken jij ook iemand die je zou willen helpen het (werk)leven weer van de zonnige kant te kunnen bekijken? Neem dan contact met me op, dan gaan we daar samen voor zorgen!

Margo van Dijk, telefoon 0413-334455.

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.