Groentetuin in Uden

Toeschouwer of deelnemer?

Bij IBN ontwikkelen we allerlei initiatieven om mensen te begeleiden naar werk waar ze trots op kunnen zijn. Werk betekent meer dan alleen een inkomen. Het zorgt ervoor dat mensen kunnen deelnemen aan het leven en meer zelfvertrouwen en eigenwaarde opbouwen. De groentetuin Uden is zo’n drie jaar geleden in het leven geroepen en blijkt de ideale opstap voor mensen die om een of andere reden een grotere afstand hebben tot betaald werk.

De Udense groentetuin is een middel om mensen een opstap te geven naar de arbeidsmarkt, op een hele laagdrempelige manier, die we in de openbare ruimte niet kunnen bieden. In de groentetuin werken mensen die echt van voren af aan moeten beginnen. Ze krijgen hier de basisvaardigheden aangeleerd in een groene, rustgevende omgeving. De werkinstructies, en ook de persoonlijke begeleiding, vinden plaats tijdens het schoffelen, planten en oogsten. Deze ongedwongen manier van begeleiden werpt zijn vruchten af, want er stromen steeds meer mensen door naar IBN Facilitair.

Brede doelgroep

Onze doelgroep is de afgelopen jaren breder geworden. Naast mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, krijgen we steeds meer te maken met bijvoorbeeld scholieren van speciaal onderwijs, mensen die na ziekte of werkloosheid moeilijk kunnen terugkeren in het arbeidsproces, 50-plussers en statushouders.

Diverse maatwerktrajecten

Om al deze mensen in de groentetuin op de juiste manier te kunnen begeleiden naar werk, hanteren wij diverse trajecten. Denk aan een speciaal op statushouders gerichte aanpak, een arbeidstoeleidingstraject voor mensen uit de Participatiewet, arbeidstrainingen voor het voortgezet speciaal onderwijs en Uden@work, een training voor mensen uit de gemeente Uden die door allerlei omstandigheden (al lang) geen werk hebben. De groentetuin is opgezet om in een beschermde omgeving in te kunnen stappen. Daar staat tegenover dat de medewerkers de afspraken moeten nakomen. Het is dus niet vrijblijvend.

Persoonlijke ontwikkeling

Met de Udense groentetuin kunnen we mensen die al dan niet een lange tijd uit de running zijn geweest, de mogelijkheid bieden om (weer) aan het werk te gaan. Na een maand stromen de meesten door naar IBN Facilitair, openbare ruimte. Een halfjaar later zie ik ze dan weleens op een werkplek waar ze alweer aan een vervolgcursus zijn begonnen. Die ontwikkeling in het werk, maar ook de persoonlijke ontwikkeling, is zo mooi om te zien.

Prachtig dat we dit kunnen bereiken met mensen die de moed al bijna hadden opgegeven. De Udense groentetuin is voor hen een opstap naar een nieuw leven; de mogelijkheid om deelnemer te worden in plaats van toeschouwer. Dat gun je toch iedereen!

Bewaren

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.