Omdenken biedt drie kansen voor Social Return

Omdenken is een techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden: ja-en-denken in plaats van ja-maar. Het is dé oplossing voor een probleem dat nu ontstaat bij de invulling van Social Return. Want denk je om, dan is het geen probleem meer, dan biedt het juist nieuwe kansen!

Tijdens een landelijke bijeenkomst over Social Return bleek dat elke regio ermee te maken heeft: er is geen 1-op-1 match meer tussen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de vacatures bij werkgevers. Doordat de economie aantrekt, ontstaat er een krapte op de arbeidsmarkt en komt dit probleem aan het licht. Medewerkers die geschikt zijn, zijn inmiddels allemaal geplaatst. Het gaat dus om een groep mensen die we op een andere manier naar werkgelegenheid moeten begeleiden.

En dan begint het omdenken: wat kunnen we doen zodat deze mensen toch op een volwaardige manier aan de slag kunnen en werkgevers hun werk gedaan krijgen? Dus niet meer denken vanuit vacatures, maar je richten op de mensen die beschikbaar zijn en bekijken via welke weg we hen naar werk kunnen begeleiden.

Dat kan door medewerkers op te leiden en vervolgens te begeleiden ‘on the job’, zodat ze toch groeien naar de eisen van de beschikbare functies. Werkgevers kunnen echter ook anders kijken naar de werkzaamheden van hun huidige medewerkers, zodat door middel van jobcarving en jobcreation nieuwe functies ontstaan. En nee, dit kost geen extra geld.

Nog meer goed nieuws: het creëren van arbeidsplaatsen en het opleiden en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt telt voortaan ook mee als Social Return. Hier spreekt waardering uit voor werkgevers die zich inspannen om arbeidsplaatsen te creëren voor deze mensen, of hen op een hoger niveau brengen door middel van opleiding en begeleiding, zodat ze wel te plaatsen zijn. Een mooie ontwikkeling!

Omdenken biedt dus 3 kansen: mensen die het zonder steun niet redden op de arbeidsmarkt, kunnen toch aan de slag. Werkgevers krijgen middels opleiding en begeleiding hun vacatures vervuld, of richten het werk anders in zodat de werkdruk bij huidige medewerkers lager wordt en nieuwe functies ontstaan. En al deze inspanningen tellen mee als Social Return.

Bij IBN hebben we jarenlange ervaring met het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werkleerlijnen opzetten, jobcarving, jobcreation en andere initiatieven waarmee mensen ontwikkeld en opgeleid kunnen worden. Altijd met als doel een bredere inzetbaarheid van de doelgroep voor de arbeidsmarkt.

Dus wil jij ook alles in het werk stellen om deze groep toe te laten treden tot het arbeidsproces, waardoor ze volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij, dan helpen we je graag verder. Samen nieuwe initiatieven ontplooien: ik heb er zin in!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.