Van kansloos naar kansrijk

Door gastblogger Hans van Opbergen

Perspectief in ICT, dat is het opleidingsproject waarvoor ik als zelfstandig ICT’er bij IBN ben aangesteld. Eind 2017 zijn we gestart met een groepje van acht personen, die allemaal de potentie hadden goed te worden in ICT. Wel ieder op zijn eigen manier, en daar zit voor mij de uitdaging. Want deze jongeren leken kansloos te zijn, konden niet meedraaien in het huidige (onderwijs)systeem en vielen daardoor buiten de boot. Ze hebben mij en in veel gevallen ook hun familie aangenaam verrast!

Perspectief in ICT biedt een opleidingsomgeving waarin ook opdrachten worden uitgevoerd voor klanten van IBN. Dit zijn stuk voor stuk ondernemers met het hart op de juiste plek, want ze moeten wel wat extra geduld hebben. De jongeren zijn nog in opleiding en niet alleen voor het ICT-vak. Ze worden ook begeleid op het sociale vlak, in de communicatie en omgangsvormen met klanten.

Wezenlijk inzicht
In die sociale vaardigheden zit ook voor henzelf vaak de uitdaging. Ongeveer de helft van de jongeren die bij ons terechtkomen, meestal via de gemeente, hebben een stoornis binnen het autistisch spectrum. Ze hebben heel wat in hun mars maar om hun competenties aan de dag te leggen, is een persoonlijk ontwikkelingsplan nodig, een opleiding op maat. Doorvragen levert essentiële informatie op en wezenlijk inzicht in de potentie van de leerling. Het is belangrijk om erachter te komen wat ze echt leuk vinden, omdat ze daar vaak ook heel erg goed in zijn, zonder dat ze dat zelf noemenswaardig vinden. De meest bizarre talenten zijn op deze manier al boven water gekomen. Daarbij brengen we een passende structuur aan in het werk, een manier die ze wél kunnen overzien. En dan zie je dat ze ineens ontzettend productief worden.

Klanten van formaat
Met het opleiden ging het steeds beter, dus wilden we verder met de volgende stap. Websites bouwen kunnen een heleboel ondernemers zelf, dus daar halen we niet voldoende werk mee binnen. Daarom hebben we ons gericht op webshops en webapplicaties: daar is wel veel vraag naar. We zijn nu bezig om de leerlingen back-end werkzaamheden aan te leren, zodat we onze relaties ook kunnen helpen met het technisch optimaliseren van hun website. En in samenwerking met de HAN zijn we een nieuw opleidingstraject begonnen voor Apple app-bouwer, de functie van certified Apple swift programmeur. Ondertussen zijn we in gesprek met potentiële klanten met klinkende namen. Maar ook regionale en jonge partijen, zoals de Uitjesbazen in Erp, hebben ons het vertrouwen gegeven.

Perspectief in het leven
Inmiddels nemen ongeveer 30 jongeren deel aan het project. Hun opleiding biedt hen niet alleen perspectief in ICT, maar in hun hele leven. Er zijn familieleden die mij bellen met de vraag hoe we het toch voor mekaar gekregen hebben. Een situatie die kansloos was ombuigen naar een kansrijke toekomst: ik vind het elke dag weer geweldig om hier mijn steentje aan bij te dragen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.