Klimmen naar de top!

Door gastblogger Harm van Zutphen

8 november is de dag van de basisvaardigheden. Een dag waarop we aandacht vragen voor een gigantische groep mensen die geen basisschooltijd heeft gehad waarin een degelijke basis is gelegd voor de rest van hun leven. Hun basis ziet eruit als gatenkaas.

Aandacht
Zij hadden pech. Het ging te snel, ze hadden moeite met leren of woonden in een land waar ‘naar school gaan’ niet op de agenda stond. Zij hebben daar nu elke dag last van. Als ze iets lezen, iets willen schrijven of uitrekenen of verzuipen in de digitale wereld waarin zij leven. Jammer dat daar een jaarlijks terugkerende dag voor nodig is. 

Herkansing
Maar stel je nu eens voor dat we iedereen een herkansing bieden. Dat we ook degenen die hun eerste kans niet kregen, of er niet alles uit wisten te halen, nog eens de tijd en begeleiding zouden geven om een inhaalrace te maken. Dan hebben we straks een land vol mensen die allemaal een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. Dat verlaagt de druk op ons allemaal.

Doe iets
Als iedereen meer kan bijdragen, heeft dat op ontzettend veel gebieden invloed. Dan wordt veel meer informatie wél begrepen en kunnen veel meer mensen zaken zelf en digitaal regelen. Dat is goed voor mens en milieu. Want als je weet wat het woord milieu betekent, kun je er ook beter rekening mee houden. Het begint allemaal met het overzien van je eigen puinhopen. Er zijn al veel bedrijven en instanties die al veel bereikt hebben door het bieden van  ‘tweede kansen’. Maar het kan nog beter. En iedereen kan iets doen.

Wat doen wij?
Op donderdag 8 november houden we een thema-avond over de ontwikkeling van de basisvaardigheden van volwassenen. We laten zien wat je kunt doen om iemand te helpen klimmen in de richting van zijn of haar persoonlijke top. We delen ervaringen en succesverhalen vanuit de praktijk en hebben Jan Marijnissen te gast. Hij klom zelf van de fabriek naar de politiek en kan met zijn verhaal anderen motiveren om in actie te komen. Ook als het even tegenzit. Want het gaat natuurlijk niet allemaal vanzelf!

Meld je aan voor onze thema-avond op 8 november bij IBN in Oss (Industrielaan 63) via klimmennaardetop@ibn.nl. 

Inloop vanaf 19.15 uur. Programma van 19.30 tot ongeveer 20.45 uur. Gelegenheid om door te praten over het onderwerp tot ongeveer 23.00 uur. Aanmelden kan tot 1 november.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.