Verspilde talenten

Als algemeen directeur van IBN bevind ik me in een bevoorrechte positie; bijna dagelijks mag ik ervaren hoe zeer het door medewerkers wordt gewaardeerd dat ze mee mogen doen. En hoe ze persoonlijk groeien doordat ze van betekenis kunnen zijn. Helaas is meedoen nog lang niet voor iedereen weggelegd.

De Participatiewet zou een significante bijdrage moeten leveren aan de participatiesamenleving. In de praktijk lijkt het er echter op dat deze wet het alleen maar ingewikkelder maakt. Waar het in aanvang de doelstelling was één regeling te treffen voor iedereen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, zijn er na bijna twee jaar toch weer allerlei verschillende categorieën gedefinieerd. Met de bijbehorende bureaucratie van metingen, indicatiestellingen, enzovoorts.

Daarnaast hebben werkgevers een verantwoordelijke rol toebedeeld gekregen. Binnen hun ondernemingen moeten ze werkplekken realiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via de Quotumwet, waarin deze banenafspraak is vastgelegd, kunnen boetes worden opgelegd als niet aan de normen wordt voldaan. Het lijkt eerder te zijn ingegeven uit een soort wan- in plaats van vertrouwen.

Wat is het dan een verademing om betrokken te raken bij een initiatief met bevlogen mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs en van kennisinstellingen, die vanuit betrokkenheid een gezamenlijke droom formuleren. Een droom waarin iedereen die wil werken ook kan werken. Een droom die ervan uitgaat dat iedereen talenten heeft die niet verspild zouden mogen worden.

De basis voor verspilde talenten wordt gevormd door een netwerk van 140 bedrijven die zijn aangesloten bij AANtWERK. Een netwerk van IBN, WeenerXL en WSD, waarin werkgevers met elkaar verbonden zijn rondom het thema ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’. We hebben elkaar hierin gevonden en gaan nu de volgende stap maken: praktische instrumenten ontwikkelen waarmee werkgevers ondersteund worden bij het werk bieden aan mensen van wie hun talenten absoluut niet verspild mogen worden.

Hoe mooi zou het zijn als het ons hier in Noordoost-Brabant lukt om iedereen die wil werken ook daadwerkelijk aan het werk te helpen, zonder boetes, zonder Quotumwet. Gewoon door met een aantal bevlogen werkgevers en maatschappelijke partijen een gezamenlijke droom na te jagen: ‘iedereen AANtWERK’!

Zie jij het ook wel zitten om sociaal en succesvol zakendoen samen te laten gaan? Bel (0413 334455) of mail me dan, ik breng je graag in verbinding met werkgevers die ook deze verdiepingsslag in maatschappelijk verantwoord ondernemen willen maken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.