Wil je ook een ijsje?

Een baan binnen de reguliere arbeidsmarkt is niet voor iedereen weggelegd. Ruim 1,7 miljoen mensen vallen erbuiten en doen een beroep op een uitkering. Ook al lukt het de komende jaren de 125.000 banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals de Participatiewet voorstaat, dan nog is dat lang niet voldoende. Ik geloof sterk in een tussenvorm, ook wel de parallelle arbeidsmarkt genoemd, waar mensen werken die (nog) niet in een regulier bedrijf aan de slag kunnen.

Als IBN staan we voor een mooie, strategische uitdaging. In plaats van mensen binnen onze organisatie op de juiste werkplek plaatsen, waar ze vervolgens hun verdere werkzame leven verblijven, zetten we in op hun ontwikkeling. De eerste twee jaar dat ze bij ons in dienst zijn doen we er alles aan om hun (verborgen) talenten tot uiting te laten komen, met als doel uitstroom naar een reguliere arbeidsplek.

Natuurlijk weet ik als geen ander dat uiteindelijk niet iedereen die stap kan maken. Maar als je de medewerkers op deze manier benadert, heb je veel meer kans van slagen. Goed kijken naar wat mensen wel kunnen of nog kunnen ontwikkelen. Helpen hun grenzen te verleggen, ze faciliteren om stappen te kunnen zetten, ook al zijn ze 50-plus, lang ziek geweest, lichamelijk of geestelijk beperkt, spreken ze de taal niet goed of is een vervolgopleiding niet gelukt.

De Winfabriek in Oss is zo’n initiatief om mensen te helpen stappen te zetten. Het is een unieke samenwerking tussen verschillende bedrijven, waaronder IBN, met als doel kandidaten op te leiden voor een nieuwe carrière in de maakindustrie. Door niet te kijken naar reeds bestaande kennis maar naar competenties, komen veel meer mensen in aanmerking voor een opleiding en dus voor een baan. Mensen op een pragmatische manier klaarstomen voor een kansrijk beroep, zoals bijvoorbeeld procesoperator, maakt uitstroom gemakkelijker. Op deze manier worden we tevens een springplank naar de reguliere arbeidsmarkt en krijgen we een steeds breder speelveld.

Wat mij betreft gaan we toe naar de aanpak van het Amerikaanse bedrijf Greyston Bakery, dat een Open Hiring policy hanteert. Iedereen die wil werken, kan er aankloppen. Bij de koekjesfabrikant stellen ze geen vragen over verleden of gaten in het cv, er worden geen referenties gevraagd of screenings gedaan. Wat telt zijn competenties en motivatie. Veel van hun medewerkers hebben een achtergrond als dakloze, gedetineerde, drugsverslaafde, uitkeringsgerechtigde of slachtoffer van huiselijk geweld. Door dit ‘open-deur-inhuurbeleid’ krijgt iedereen een kans. Het heeft de levens van velen een positieve wending gegeven, net zoals bij veel van onze medewerkers.

Greyston Bakery levert haar brownies ook aan Ben & Jerry’s, een mooie samenwerking tussen twee sociale ondernemingen. Met deze wetenschap geniet je de volgende keer nog veel meer van zo’n Chocolate Fudge Brownie ijsje, denk je ook niet?

Bewaren

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.