Ik droom…

… van een wereld waarin er werk is voor iedereen. Ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik droom van een wereld waarin ‘het nieuwe normaal’ is dat iedereen meedoet. Een wereld waarin er carrières zijn voor iedereen, een wereld waarin mensen worden aangesproken op hun kwaliteiten. Ik droom van een wereld waarin beperkingen geen belemmering vormen om mee te doen.

 

Ik zeg niet voor niets dat ik droom, want deze wereld is nog niet de wereld waarin wij nu leven. Natuurlijk, er zijn grote stappen gezet: werkgevers staan er meer dan ooit voor open om mensen een kans te geven. Ook mensen die wat extra steun nodig hebben. Gelukkig maar!

Maar toch is het nog steeds niet voor iedereen weggelegd om een bijdrage te leveren op de arbeidsmarkt. 2018 is het jaar waarin het 70-jarige bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens wordt gevierd: een verklaring waarin het recht op arbeid is vastgelegd voor iedereen. Wie had kunnen denken dat zelfs nu, in een tijd dat bedrijven schreeuwen om mensen die willen werken, er nog steeds teveel mensen zijn van wie hun capaciteiten niet worden benut. Simpelweg omdat ze niet aan het ‘ideaalbeeld’ van een werknemer voldoen?

Moet ik me er dan maar bij neerleggen dat het altijd een droom zal blijven? Nee! Ik geloof in de kracht van samenwerking. Klein beginnen om groot te eindigen. Groot denken om kleine successen te boeken. Ik geloof dat ons sociale zekerheidsstelsel zal gaan veranderen en we meer mensen kansen kunnen bieden in de toekomst. Dan komt de parallelle arbeidsmarkt dichtbij. Maar daar wil ik niet op wachten. Bij IBN sorteren we alvast voor op dat moment.

We zijn op dit moment volop bezig met veranderingen in onze organisatie om klaar te zijn voor die toekomst. We doen wat in onze macht ligt om een rol van betekenis te kunnen spelen in het leven van degenen voor wie wij er zijn: mensen die extra hulp nodig hebben om het te redden op de arbeidsmarkt. Daarom richten we een speciaal bedrijfsonderdeel in met een onmiskenbare focus: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in maximaal 23 maanden naar betaald werk brengen bij reguliere werkgevers. Een (nieuw) begin van een carrière. Dat doen we bijvoorbeeld via onze werkleerlijnen waarin we mensen opleiden naar kansrijke beroepen met baangarantie gedurende in elk geval het werkleertraject. Een mooie start van een carrière.

Ik weet zeker dat we ook nu al in onze regio mooie resultaten kunnen boeken en meer impact kunnen hebben voor mensen die ons nodig hebben: voor een korte of langere periode. Ik weet ook zeker dat ik dat niet alleen kan: bedrijfsleven, gemeenten, onderwijs: laat je horen en doe mee! We hebben zelf al veel deskundigheid en werkmogelijkheden in huis. Maar samen bieden we nog meer kennis en kansen. Samen maken we de wereld een beetje beter, om te beginnen in Noordoost- Brabant. Iets om over na te denken deze zomer. Ik kom er zeker op terug! Jij ook?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.