Master in de menskunde

Het benutten van talenten van medewerkers is niet alleen een kwestie van het juiste werk bieden; het gaat veel verder dan dat! Voor een sociale onderneming als IBN is menskunde een core-activiteit. De belangrijkste pijlers zijn mensen begrijpen, betrekken en aandacht schenken. Wat dat de organisatie oplevert? Tevreden medewerkers en daardoor een opvallend lager ziekteverzuim!

Begrijpen
Echt begrijpen wat onze medewerkers wel en niet kunnen en waar ze wel of juist niet door geprikkeld raken, is de belangrijkste basis. Dit vraagt om specifieke testen en zorgvuldige intakegesprekken door onze eigen professionals. De resultaten worden gedeeld met de teamleiders, zodat zij hun toegewijde manier van begeleiden, gericht op de persoon in z’n geheel, hierop kunnen aanpassen. Dit alles met als doel een maximale talentbenutting. Eigenlijk is deze aanpak voor iedereen heel nuttig, ook als medewerkers geen afstand hebben tot de arbeidsmarkt, toch?

Betrekken
Door lean management op een specifieke manier te vertalen naar de werkvloer, worden onze medewerkers direct betrokken bij de output en kwaliteit van onze productie. Het gaat om het elimineren van verspilling in het proces, dus ze noteren uitval en melden tekorten. De dagstart, een kort overleg van maximaal 10 minuten, wordt gebruikt voor afstemming. En wat zie je dan gebeuren? Juist, door de verantwoordelijkheid die ze krijgen groeit de betrokkenheid enorm!

Aandacht schenken
Mijn overtuiging is dat alles wat aandacht krijgt, groeit. En dat geldt zeker voor onze medewerkers, vooral als hun ideeën niet door iedereen altijd even serieus genomen zijn. Door oog te hebben voor de persoonlijke situatie van onze medewerkers, hen goed te begeleiden in hun werk én te betrekken bij de productie: zullen zij meer besef krijgen van hun waarde; al dan niet binnen onze organisatie. Dat geldt op een andere manier ook voor de teamleiders, die het echt niet altijd makkelijk hebben om alles in goede banen te leiden. Ik geloof erin dat aandacht in alle lagen van onze organisatie een grote succesfactor is. Je creëert een cultuur waarmee je bergen kunt verzetten.

Meest productieve werkomgeving
Op een van onze productielocaties gaan wij in samenwerking met een Engelse universiteit onderzoeken wat de impact van de werkomgeving is op medewerkers; ook een vorm van aandacht schenken. Bewezen successen zoals LED-verlichting en veel daglicht hebben bij ons hun vruchten al afgeworpen: in de eerste maanden van dit jaar is het ziekteverzuim met zo’n 6% gedaald. Dit is echter nog maar het begin. We hebben namelijk de ambitie om voor onze medewerkers de meest productieve werkomgeving te creëren, zodat hun talenten nog beter benut worden. De komende maanden gaan we hier intensief mee aan de slag.

Wil jij weten hoe je menskunde kunt inzetten om het ziekteverzuim binnen jouw organisatie te verlagen? Bel (0413 334455) of mail me dan, ik leg je graag uit hoe het er in ons kenniscentrum aan toegaat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.