Is dit nu het nieuwe normaal?

Overig

Bij IBN richten we ons op het toeleiden naar werk en het bieden van passend werk. Dat doen we voor mensen die het zonder onze steun (nog) niet redden op de arbeidsmarkt. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben recht op een loopbaan. ‘Iedereen doet mee’ is het nieuwe normaal: dat is onze visie.

Door gastblogger Sandra van Groenestijn

Helaas is ‘iedereen doet mee’ nog niet overal normaal. Nog te vaak staan mensen aan de zijlijn en doen ze niet mee. De filosofie van Ton Wilthagen over de parallelle arbeidsmarkt past ons goed. “Voor iedereen is er een passende plaats, is het niet op de reguliere arbeidsmarkt, dan wel op de parallelle arbeidsmarkt: een opvangplek voor mensen die het (nog) niet redden in het reguliere bedrijfsleven maar die wel degelijk een volwaardige bijdrage kunnen leveren.” IBN biedt die tijdelijke opvangplek én laat mensen  vervolgens doorstromen en uitstromen. Zo kunnen we ‘iedereen doet mee’ waarmaken als het nieuwe normaal.

En toen kwam Corona… En werd de anderhalvemeter-samenleving ineens ‘het nieuwe normaal’. Ik hoop van harte dat dit helemaal niet normaal gaat zijn, maar ‘slechts’ een zeer tijdelijk noodzakelijk kwaad. Want wie wil deze afstandelijke nieuwe werkelijkheid langer laten duren dan strikt noodzakelijk? Niemand toch? We snakken naar vrijheid en tellen af van persconferentie naar persconferentie. We houden vol omdat het moet en omdat we begrijpen dat er geen alternatief is. Maar laten we het alsjeblieft niet ‘het nieuwe normaal’ gaan noemen.

Laten we die woorden blijven gebruiken voor positieve ontwikkelingen zoals een meer duurzame samenleving, waarin het zorgen voor elkaar gewoon is. En een inclusieve samenleving waarin iedereen kan meedoen, juist degenen die daar extra hulp bij nodig hebben. Kunnen we ervoor zorgen dat dat straks (weer) het nieuwe normaal wordt?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.