‘Blijf jezelf ontwikkelen voor meer werkgeluk’

Overig

Door Anita Maassen, trainee Raad van Commissarissen bij IBN

Na mijn studies economie en personeelswetenschappen ben ik het personeelsvak altijd trouw gebleven. Wat ik hoog in het vaandel heb, is (persoonlijke) ontwikkeling. Ik raad iedereen aan minstens een keer per jaar na te denken over waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Dan moet ik dat zelf natuurlijk ook doen. Het heeft me gebracht waar ik nu ben, een nieuwe baan bij een commercieel productiebedrijf en een traineeship bij de Raad van Commissarissen (RvC) van IBN, een sociaal ontwikkelbedrijf pur sang. Hoe uitdagend is dat!

Herijken visie op personeelsbeleid
Het risico van altijd in hetzelfde straatje blijven, is dat je niet meer zo scherp bent en dat wil ik voorkomen. Ik heb er dan ook bewust voor gekozen iedere vijf jaar van functie of organisatie te veranderen. Inmiddels beschik ik over een heleboel kennis en ervaring, maar een andere omgeving vraagt om een herijking van je visie: dat houdt me fris. Op deze manier probeer ik mijn loopbaan bewust te ontwikkelen.

Sparren in je netwerk: een digitaal kopje koffie
Om erachter te komen wat een goede volgende stap is, ga ik sparren met mensen in mijn netwerk. Tijdens de eerste lockdown had ik daarom één tot twee keer per week een digitaal koffieafspraakje, via LinkedIn. Ik wilde terug naar de operatie, voelen waar het geld verdiend wordt. Daarnaast had ik wel de behoefte om tegenwicht te bieden aan zo’n operationele functie. Iemand vroeg: is toezichthouder niets voor jou? Dan kun je je kennis en ervaring beschikbaar stellen aan een andere organisatie dan waar je werkt. Deze functie is door de jaren heen geprofessionaliseerd, je kunt er nu ook een opleiding voor volgen. Ik heb me aangemeld bij een instituut dat een stage verplicht stelt: dat past bij mij.

IBN, als sociale organisatie een mooie tegenhanger
Inmiddels heb ik mijn nieuwe operationele HR-functie gevonden bij een productiebedrijf dat blikjes produceert voor bier en frisdrank. Als tegenhanger wilde ik mijn stage daarom in het sociale domein gaan doen. Ook hiervoor hebben mijn digitale kopjes koffie hun dienst bewezen: iemand attendeerde mij op IBN. Ik kreeg de kans mezelf te presenteren en sinds mei 2021 loop ik hier volwaardig mee. Het is ongelooflijk leuk, vanaf het begin ben ik verliefd op dit bedrijf.

Volledig meedraaien
De HR-portefeuille zou het meest voor de hand liggend zijn, maar voor een breder perspectief is de voorzitter van de RvC mijn stagebegeleider. Elk overleg bereiden we goed voor, zodat ik tijdens de vergadering volledig kan meedenken en -praten. Ik ben heel blij met de mogelijkheden die mij geboden worden. Vooral als ik mijn stage vergelijk met die van mijn studiegenoten, voel ik me echt bevoorrecht.

IBN is een ontwikkelbedrijf
Wat me opvalt is dat het werkveld van de sociale werkvoorziening enorm verandert. Samen met de bestuurder moet je steeds de vraag stellen wat er nodig is om ervoor te zorgen dat je als organisatie succesvol blijft. IBN heeft een doeltreffend programma om mensen mee te nemen in een stuk ontwikkeling en het uiterste te bereiken. Het is hun primaire verantwoordelijkheid dat mensen mee kunnen blijven doen. Voor mij is dat een nieuw element, dat je zelfs met medewerkers die beperkt inzetbaar zijn toch succesvol bent als organisatie. Als toezichthouder zie ik dat IBN hierin een mooie balans heeft gevonden. En dat de juiste balans bewaren naar de toekomst toe dé grote uitdaging is.

Aandacht voor ontwikkeling
IBN helpt mensen die het zonder steuntje in de rug niet redden op de arbeidsmarkt. Maar zeker ook op andere niveaus kan de hulp van IBN het verschil maken. Doordat ik hier de kans krijg als trainee mee te lopen bij de RvC, kan ik me verder ontwikkelen als toezichthouder. Jezelf blijven ontwikkelen is volgens mij de beste manier om mee te kunnen blijven doen. Het zorgt voor nog meer werkgeluk.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.