BOOS!

Overig

Vadertje Staat heeft het goed met ons voor. We mogen allemaal participeren; in werk, in de maatschappij, in scholing. Zodat we allemaal in een hokje passen en daar ons bijbehorende steentje kunnen bijdragen. Mooi toch?!

Waarom voelt het dan niet altijd zo positief als bedoeld door onze wetgever? We leven in een welvaartsmaatschappij: er is werkgelegenheid, we kunnen opleidingen volgen en er zijn genoeg mogelijkheden om je talenten te benutten. Daarbij is Nederland erg tolerant. Waarom worden er dan toch elke dag zoveel mensen teleurgesteld door alle regels die er zijn?

We kennen allemaal wel voorbeelden uit onze omgeving:

Die baan? Nee hoor, niet voor jou: daarvoor ben je veel te oud.
Stagelopen? Nee, sorry, geen tijd voor begeleiding.
Werkervaring opdoen? No go! Je hebt altijd iets heel anders gedaan: past niet.

Telkens als ik dit soort geluiden hoor word ik boos. Boos op het systeem. Boos op mijn baas. Boos op mezelf omdat ik van jouw probleem schijnbaar niet het mijne wil maken…

En dat is de grootste valkuil. Realiseren we ons dan niet, dat we allemaal tot de doelgroep behoren? Dat als er iets niet volgens plan verloopt in ons leven, ook jij en ik slachtoffer kunnen worden van de opgezette systemen en het denken in kaders en vaste patronen? En dat we dan, net als iedereen, mogen hopen dat er ergens iemand ons een kans wil geven?

Gewoon, omdat leeftijd geen rol speelt.
Gewoon, omdat een stagiair een frisse wind brengt in de organisatie.
Gewoon, omdat leren van iemand met een andere achtergrond geweldig inspirerend werkt.

 

Voel jij je aangesproken en wil je mij inspireren? Kom dan maar op, want dan wil ik jou heel graag leren kennen!


5 gedachten over “BOOS!”

 1. Betina van der Zanden schreef:

  Margo, ik neem mijn petje voor je af, jij brengt duidelijk onder woorden wat veel van ons wel denken, maar niet hardop willen zeggen. En ik ken wel iemand, zij valt sinds haar contract niet werd verlengd, tussen wal en schip. Ik weet ’t fijne niet van de reden waarom haar contract niet is verlengd, maar ik weet wel dat ze sinds 1,5 jaar werkeloos is en toch graag een baantje wil hebben. Maar door dit systeem, word ze buitengesloten, want ze heeft geen uitkering. Haar naam, Hetty van der Zanden, yep, mijn zus, wederom, 😉

 2. Myla Muis schreef:

  Tja, boos ben ik al 2 jaar inmiddels. Boos omdat IBN mijn contract niet verlengd heeft. Boos omdat de participatiewet net op dat moment in werking is getreden. Boos omdat ik geen recht heb op bijstand, waardoor de gemeente niets voor mij kan / wil doen. Boos omdat ik daardoor door iedereen aan mijn lot overgelaten wordt. Boos omdat ik ooit zelf een WSW indicatie aangevraagd heb … Boos omdat ik nu dus een stempel op mijn voorhoofd heb staan waardoor niemand mij nog aanneemt. Boos omdat ik nergens terecht kan voor hulp bij reintegratie. Boos omdat zowel mijn partner als ik nu dus financieel moeten beknibbelen op ons leven. Boos omdat wij nu door de beroerde financiële toestand eigenlijk niet echt leven. Boos omdat zowel UWV, Gemeente en IBN mij hebben laten vallen. Boos omdat er zoveel regels en wetten zijn en alles zo goed geregeld zou moeten zijn, maar als het puntje bij paaltje komt je nergens terecht kunt. Boos omdat ik nu GEEN toekomst heb. Boos omdat ik niet kan investeren om iets voor mezelf te beginnen. Moet ik nog langer doorgaan? Ja ik ben dus BOOS … maar nog erger, heel erg teleurgesteld in “Het Systeem”. Teleurgesteld dat er geen verbetering in lijkt te zitten. Teleurgesteld dat ik, die wilde werken, daarvoor een WSW indicatie heeft gekregen, door ‘het systeem’ in de steek wordt gelaten.

 3. Pc trends schreef:

  Mooi artikel! Ik ben het ook volkomen met je eens.

  Gr.
  Steven

 4. Ricardo schreef:

  Interessant artikel. Ik snap dat je boos bent…

 5. Anja schreef:

  Ik ben bang dat er niet zo veel aan te doen is.. Wat kunnen we doen eraan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.