Cultuurverschillen overbruggen: het biedt kansen voor jouw organisatie

Overig

In mijn werk als trajectregisseur begeleid ik mensen met verschillende achtergronden en allerlei verschillende culturen naar werk. Wat ik zie in de praktijk is dat werkgevers terughoudend zijn als het gaat om statushouders. En dat is jammer, want sta je open voor mensen met een andere cultuur dan levert dat kansen op. Niet alleen voor de nieuwkomers maar ook voor jouw organisatie.

Door Edgar Glaudemans, trajectregisseur bij IBN

Een nieuw bestaan opbouwen
Ik werk al enkele jaren samen met statushouders. Natuurlijk is het soms moeilijk, maar de meesten willen heel graag een nieuw bestaan opbouwen in Nederland. Ze zijn heel dankbaar dat ze hier zo goed ontvangen zijn en willen graag iets terugdoen door te gaan werken. Want ze willen niet afhankelijk blijven van een uitkering. Kun je de verschillen samen overbruggen, dan kun je rekenen op hele loyale medewerkers.

Een passende werkplek
De meeste mensen komen bij ons binnen via de gemeenten. Die hebben vanuit de landelijke overheid de taak een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Een deel van die groep heeft ondersteuning en begeleiding nodig naar werk, zij worden bij ons aangemeld. Tijdens het intakegesprek proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen, over het land van herkomst, wat ze daar gedaan hebben en wat ze hier in Nederland zouden willen doen. We schrijven voor iedereen een advies voor de gemeente, samen met de klantmanager kijken we naar de mogelijkheden van de kandidaat. De meesten beschikken over diverse vaardigheden, waar werkgevers hun voordeel mee kunnen doen.

Nederlandse arbeidsmarkt
De statushouders volgen bij IBN in house een traject vanuit de Z-route. Dat doen ze in groepen van ongeveer tien personen. Er is voornamelijk aandacht voor de taal, maar ook cultuurverschillen komen aan bod. Hier ga ik mee aan de slag, zodat zij onze cultuur leren begrijpen en kunnen leren wat van hen verwacht wordt op de Nederlandse arbeidsmarkt. Andersom verdiep ik me in hun cultuur, zodat ik kan begrijpen waar bepaalde gedragingen en antwoorden vandaan komen. Ik heb veel contact met de taaldocent van de groep om af te stemmen in hoeverre de kandidaat klaar is om te werken en bijvoorbeeld instructies kan begrijpen. Als iemand beschikt over een goede motivatie en werknemersvaardigheden, dan mag de taal echter geen belemmering zijn. Daarnaast speelt persoonlijkheid een rol: iemand die de taal goed spreekt maar niet durft, proberen we meer zelfvertrouwen te geven. Daarbij houden we rekening met de wensen: de een vindt het bijvoorbeeld fijn om meteen de hele dag Nederlands te moeten spreken bij de werkgever, terwijl de ander eerst in een veilige omgeving wil starten zoals bij IBN, om daarna een overstap te maken.

Praktijkvoorbeeld
Een broer en zus uit Syrië stelden zich goed op: ‘we zijn nu in Nederland en willen snel de taal leren’. Zij konden ook heel goed een middenweg vinden, ‘zo gaat het in Nederland, zo ga ik het doen’. Hun eigen cultuur behouden ze natuurlijk altijd, maar ze hebben zich opengesteld waardoor ze zich gemakkelijk konden aanpassen. De zus werkte bij IBN in de schoonmaak en de broer in de groenvoorziening. Voordat ze konden deelnemen aan de banenmarkt van de gemeente, hebben we ze geleerd hoe je een goed cv opstelt, een werkgever benadert en een goed gesprek aangaat.

Werkgevers tonen maatschappelijke betrokkenheid
Inmiddels heeft de zus een contract bij de Action als vakkenvuller en de broer bij Cranenbroek in Schijndel als magazijnmedewerker. Ze zijn vorig jaar allebei succesvol uitgestroomd bij IBN. Naast dat deze werkgevers kunnen rekenen op gemotiveerde medewerkers die het werknemerstekort oplossen, tonen ze hun maatschappelijke betrokkenheid. Door mee te denken over inclusiviteit en diversiteit, bieden ze statushouders echt een kans.

Verhalen waar je het voor doet
Omdat ze nog taalles volgen bij IBN, zie ik de Syrische broer en zus nog weleens en dan maak ik even een praatje. Ik heb ze allebei zien groeien en ze zitten goed op hun plek bij de werkgevers, dat is super mooi om te zien. Ze hebben de kansen gepakt, het is een win-winsituatie voor deze nieuwkomers en hun werkgevers. Voor mij zijn dit de verhalen waar ik het allemaal graag voor doe. Het geeft me heel veel voldoening.

Wil jij graag je maatschappelijke betrokkenheid vergroten door statushouders een kans te bieden? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.