Tien jaar geleden startten we met drie bibliotheekorganisaties in de regio de samenwerking met IBN voor de aanpak van laaggeletterdheid. Tegenwoordig noemen we dit liever het ontwikkelen van basisvaardigheden. Niemand vindt het fijn om het stempel laaggeletterd te krijgen, het heeft een negatieve lading. Bovendien is het door de jaren heen breder geworden, zijn rekenen en digitale vaardigheden eraan toegevoegd. Als bedrijven hun medewerkers ondersteunen in de basisvaardigheden, heeft dat een positief effect op de productiviteit. Dus wat houd jou nog tegen?
Door Yvonne de Groot, bibliothecaris
Maatschappelijk probleem
Meer dan tien procent van de beroepsbevolking heeft een beperkte taalvaardigheid. Dit werkt op allerlei manieren negatief door in hun leven. Denk aan gezondheidsrisico’s, moeilijker een baan kunnen vinden, het opbouwen van schulden, juridische problemen en digitale achterstanden. Problemen met taalvaardigheid worden vaak van ouders op kinderen doorgegeven. Het onderwijs kan dit niet alleen oplossen, daarvoor is het te complex. Omdat meer dan de helft van deze groep een baan heeft, is hier ook een rol weggelegd voor werkgevers.
Bibliotheek voor iedereen
Om de basisvaardigheden bij een brede groep te ontwikkelen, willen we graag dat iedereen de weg naar de bibliotheek weet te vinden. Daarom bekijken we altijd met welke partners we kunnen samenwerken om de mensen die ons nodig hebben te bereiken. IBN is hier een goed voorbeeld van. Hun doel is mensen mee te laten doen in werk, maar daarvoor heb je ook basisvaardigheden nodig. IBN zet zich al sinds 2011 in voor taalontwikkeling van de medewerkers en heeft in januari 2015 het Taalakkoord ondertekend. Ze zijn een van de koplopers binnen het bedrijfsleven. Binnen elk bedrijf zijn er wel medewerkers die hun taal-, reken- of digitale vaardigheden willen verbeteren. Het zou dus mooi zijn als andere bedrijven dit voorbeeld volgen.
Drempel weghalen: korting op abonnement bibliotheek
Er zijn drie bibliotheekorganisaties in het werkgebied van IBN: de Noord Oost Brabantse Bibliotheken, BiblioPlus en De Lage Beemden. Op 31 januari hebben de drie directeuren voor de tiende keer het samenwerkingscontract met IBN ondertekend. Dit betekent dat IBN 1/3 deel van het abonnement betaalt, de bibliotheek neemt 1/3 deel voor haar rekening en de medewerkers zelf ook 1/3 deel. Een flinke korting voor de medewerkers, waarmee de drempel om naar de bibliotheek te gaan voor veel mensen wegvalt. Daarbij bieden de bibliotheken regelmatig rondleidingen aan voor nieuwe IBN-leden, om hen wegwijs te maken. Wij hopen ook met andere bedrijven zo’n samenwerking aan te kunnen gaan.
Gratis cursussen, ook zonder abonnement
IBN geeft de medewerkers de mogelijkheid diverse trainingen te volgen binnen werktijd. Ze hebben de deskundigheid om mensen het vertrouwen te geven dat ze het zelf kunnen. Juist in dat ontwikkelen van basisvaardigheden, ongeacht in welk werkgebied iemand zich begeeft, vinden de bibliotheken en IBN elkaar. Want de ontwikkeling van de burger is een van de taken van de bibliotheek en dit houdt meer in dan alleen boeken lezen. Wel of geen lid, iedereen kan bij de bibliotheek geheel gratis cursussen volgen rondom basisvaardigheden. Van meet af aan is dit de connectie met IBN.
Wil jij je medewerkers ook graag ondersteunen?
Dan zou het een goede stap zijn om de drempel naar de bibliotheek weg te halen door mee te betalen aan het bibliotheekabonnement, net zoals IBN al jaren doet. In de praktijk blijkt dat mensen productiever zijn als de basisvaardigheden versterkt worden. Dus ik zou zeggen, doe er je voordeel mee!
Yvonne de Groot is per e-mail bereikbaar: yvonnedegroot@nobb.nl.
V.l.n.r. Maarten Gielen (algemeen directeur IBN), Gio van Creij (directeur NOBB), Jantine van den Boom (directeur bibliotheek De Lage Beemden), Yvonne de Groot (bibliothecaris bibliotheek Uden), Marjo Driessen (medewerker IBN), Matutina Mengue (medewerker IBN), Daan Coenen (trainer basisvaardigheden), Mariëlle Derks (taalconsulent Taalhuis bibliotheek Oss)