Laat jongeren meedoen

Overig

Jongeren met een arbeidsbeperking werken minder en op een lager niveau dan ze willen en kunnen. Dit komt doordat er steeds minder zicht is op hun situatie, de belemmeringen en hun kansen. Vooral voor jongeren boven de 18 jaar voor wie de leerplicht vervalt, mist er een aanpak. Er is geen ondersteuning beschikbaar, terwijl deze jongeren hard nodig zijn op de arbeidsmarkt. Door ingewikkelde wet- en regelgeving zijn ze niet goed in beeld, ze passen niet in het systeem.

Door Maarten Gielen, Directeur IBN

Maar de jongeren zélf zouden juist centraal moeten staan, niet het systeem. Zes trainees van DisGover zijn binnen het project ‘Jongeren in beeld’ bij sociale organisaties, op scholen en bij diverse sociaal ontwikkelbedrijven met deze groep in gesprek gegaan, ook bij IBN. Daaruit blijkt: ze hebben behoefte aan persoonlijke aandacht, zelfstandigheid, samenwerking met leeftijdsgenoten en het mogen leren van fouten. Ze willen graag werk dat aansluit bij hun ervaringen en belevingen. Dit resultaat is een waardevolle bron van informatie. Het daagt de hele sector uit om na te denken over hoe we die kloof kunnen overbruggen.

Binnen het project is er door de jongeren samen met een kunstenaar een kunstwerk gemaakt, een vertaling van hun ideeën. De titel: Armor, Amor, Ammo. Op 19 januari was ik aanwezig tijdens de onthulling bij WSD Kwikstart. Een ridder op een paard, gigantisch groot en gemaakt van gerecyclede materialen en karton. Kunstenaar Bart Lucassen gaf een toelichting: “Deze jongeren dragen een pantser (Armor), een onzichtbaar schild om zich te wapenen tegen de talloze uitdagingen van de wereld. Waar zij het meest behoefte aan hebben is een veilige omgeving, liefde (Amor). In hun zoektocht om zichzelf te definiëren, zetten zij hun unieke identiteit in als munitie (Ammo) voor hoop en verandering.” Dit kunstwerk gaat een jaar lang rondreizen bij sociaal ontwikkelbedrijven om zo het verhaal van de jongeren breder te delen.

En dat is ontzettend belangrijk. Jongeren vormen namelijk de basis van de arbeidsmarkt en hebben nog een hele toekomst voor zich. Voor IBN de reden waarom zij in 2024 een speerpunt voor ons zijn. Wil jij hier weleens over brainstormen? Neem dan gerust contact (mgielen@ibn.nl) met me op!

Dit blog is eerder als column verschenen bij en is gemaakt in opdracht van onze brancheorganisatie Cedris: klik hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.