Eén van de pijlers van IBN is dat we onze medewerkers een vak willen leren. Zonder dat we ons daar eigenlijk zo bewust van waren, staan we inmiddels bekend om onze werkleerlijnen en praktijkverklaringen. Als Erkend Leerbedrijf werken we samen met het Koning Willem I College en Yuverta. Zij geven mbo-praktijkverklaringen uit aan mensen die via IBN een werkleertraject volgen. Hiermee kunnen onze medewerkers toekomstige werkgevers laten zien welke vaardigheden ze beheersen.
Door Monique van der Velden
Opstap naar een reguliere baan
Bij IBN bieden we al jaren werkleertrajecten aan mensen die zich willen ontwikkelen naar een reguliere baan. Als dat niet mogelijk blijkt, kunnen ze bij ons komen werken in een beschermde omgeving. Hoe dan ook, mensen leren bij ons een vak in de praktijk, niet in de schoolbanken. Denk onder meer aan assemblage- en logistieke werkzaamheden, horeca en catering, groenvoorziening, de kwekerij of een praktijkopleiding tot gastheer of -vrouw. We vinden het belangrijk om aan te sluiten bij het onderwijs. De vakvaardigheden worden daarom zoveel mogelijk volgens de mbo-kwalificatiestructuur aangeleerd. Hierdoor is het mogelijk deze te certificeren op een manier waar iemand ook buiten IBN mee vooruit kan, in een reguliere baan of op een opleiding.
Mbo-praktijkverklaring voor vakvaardigheden
Voor de meeste mensen die wij ondersteunen is een volledige mbo-opleiding niet weggelegd. Zij kiezen daarom soms voor een mbo-certificaat, voor een deel van de opleiding. Veel van onze mensen leren echter beter in de praktijk dan in de schoolbanken. Voor hen is een mbo-praktijkverklaring dé oplossing. Deze worden namelijk uitgegeven voor vaardigheden die je in de praktijk hebt geleerd en voldoen aan een mbo niveau 1 of 2 opleiding. Wij zijn dan ook super trots op ons talentenprogramma, waar medewerkers in werkleerlijnen leren door te doén en hiervoor een mbo- praktijkverklaring in ontvangst mogen nemen.
Oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt
Voor werkgevers die kunnen omdenken en niet te veel waarde hechten aan een volledig diploma, ligt hier een kans. Kijk eens goed naar de taken binnen je organisatie: welke vaardigheden heeft de nieuwe medewerker minimaal nodig om het werk uit te voeren? En zou iemand die geleerd heeft door doen hier dan ook voor in aanmerking komen? Of kun je anders naar de werkzaamheden kijken en het zo organiseren dat je nieuwe medewerkers met passende skills kunt aannemen? Als je bereid bent het werk dat gedaan moet worden op deze manier onder de loep te nemen, staat er een hele nieuwe groep potentiële medewerkers voor je klaar. En kun je het personeelstekort misschien wel voor een belangrijk deel terugdringen.
Vakkrachten met een bonus
Voor jongeren die geen startkwalificatie behaalden, was het vaak moeilijk een passende baan te vinden. Voor deze jongeren en voor mensen die makkelijker leren in de praktijk is IBN als sociaal ontwikkelbedrijf een fijne springplank. Bij ons mogen ze eerst nadenken over wat ze willen en kunnen en wat ze vervolgens nodig hebben voor een volgende stap naar een reguliere baan.
Vakkrachten met een bonus, zo noemen wij onze medewerkers graag die via praktijkleren hebben gewerkt aan hun vaardigheden om een stap verder te komen. Ze zijn terecht trots dat ze een mbo-praktijkverklaring hebben bemachtigd waarmee ze verder kunnen komen in de samenleving.
Matchen op skills maakt wendbaar
In de toekomst zullen werkgevers niet meer een vacature plaatsen waarbij ze een functieomschrijving geven met bijbehorende diploma’s. Althans, de werkgevers die zich goed hebben aangepast aan de arbeidsmarkt, die hun eigen afstand tot de arbeidsmarkt hebben overbrugd. Het zal voortaan gaan over taken die in jouw bedrijf uitgevoerd moeten worden en mensen die de skills en de wil hebben deze taken uit te voeren. De motivatie van mensen om voor jou te willen werken telt zeker mee. In de toekomst zal de beheersing van vakvaardigheden en soft skills worden aangetoond met een skills-paspoort of doordat je er een open badge voor ontvangen hebt. Omdat de arbeidsmarkt en wat we vragen van mensen zo snel verandert, krijg je het met klassieke opleidingen of een traditionele kijk op personeel niet voor elkaar dit gat steeds te dichten. Met een mbo praktijkverklaring, skills- of open badge paspoort, zijn medewerkers veel flexibeler. Hierdoor kunnen ook wij ons sneller aanpassen en kunnen we werkgevers helpen wendbaarder te worden.
Omdenken is het devies
Werkgevers zou ik willen zeggen, leer omdenken, maak het simpeler. Er moet werk gedaan worden, bepaal welke skills daarvoor nodig zijn en ga op zoek naar iemand met een passende praktijkverklaring of skills-paspoort. Een volledige mbo-opleiding is echt niet altijd nodig. Er staan nu veel competente mensen aan de zijlijn. Dat zij nog steeds niet aan de slag kunnen omdat ze niet het juiste papiertje hebben is anno 2023 te zot voor woorden. Wij zijn er trots op deze mensen via een mbo-praktijkverklaring te kunnen begeleiden naar werkgevers die graag gebruikmaken van hun vakmanschap.
Op zoek naar vakkrachten?
Ben jij op zoek naar vakkrachten met een bonus? Mail mij dan gerust: moniquevelden@ibn.nl. Er zijn
laatst nog zo’n 50 mbo-praktijkverklaringen uitgereikt aan mensen die bij ons een werkleertraject
volgen en de volgende 50 staan alweer bijna klaar. Doe er je voordeel mee!