Onze documentaire ‘Geletterd!’, ook voor jou!

Overig

Door Maarten Gielen 

Met gepaste trots presenteerden wij op 8 november onze documentaire, Geletterd! In het Theater van de Stad, een project van Theater De Lievekamp in Oss, kwamen onze medewerkers en leden van de Rotary Club Oss met hun genodigden bij elkaar. Voor onze medewerkers die deelnemen aan onze taal-, reken- en computerlessen was dit een fantastische invulling van de jaarlijkse feestavond. Voor de ondernemers een inspirerende bijeenkomst, die hen stimuleert met het thema laaggeletterdheid aan de slag te gaan.

Laaggeletterdheid aanpakken
Voor onze medewerkers is de avond van de basisvaardigheden altijd heel bijzonder. Ieder jaar wordt er weer iets speciaals gepresenteerd, dat tot stand gekomen is met hun medewerking. Zo is er al een kookboek uitgebracht en een boek met persoonlijke verhalen, die op de feestavond werden voorgelezen. Dit jaar iets heel anders, een documentaire waarin vijf heel verschillende personen hun ervaringen delen. In hun verhalen ligt het accent op de manier waarop zij in het dagelijkse leven profiteren van de vooruitgang die zij boekten tijdens de taallessen.

Documentaire ‘Geletterd!’
In de documentaire is te zien dat totaal verschillende mensen te maken kunnen hebben met problemen rondom basisvaardigheden als taal, rekenen en digitale vaardigheden. Ieder op zijn of haar eigen niveau en vanuit een andere situatie. Ik heb veel respect voor hun openheid, want laaggeletterdheid is nog altijd een taboe, mensen schamen zich ervoor. En dat is jammer, want als je in de documentaire ziet wat openheid hierover mensen oplevert in hun werk en privéleven, dan gun ik dat iedereen. Ik vind het dan ook geweldig om te zien dat zoveel werkgevers er binnen hun bedrijf aandacht aan willen gaan besteden.

Eigen, passende aanpak
Om werkgevers handvatten aan te reiken hoe laaggeletterdheid aan te pakken binnen de eigen organisatie, was er na de vertoning van de documentaire gelegenheid bij verschillende stands informatie in te winnen. Per regio zijn er weer andere partijen die taalcursussen aanbieden. In steeds meer regio’s worden de krachten gebundeld via een Taalhuis, in Oss ondergebracht bij de bibliotheek. De manier waarop wij het bij IBN doen, interne cursussen, past niet bij elke organisatie. Het is belangrijk een passende vorm te kiezen, dicht bij ‘huis’, om zo de aanpak te bestendigen.

Niet exclusief voor IBN
Binnen Rotary International is laaggeletterdheid altijd een belangrijk thema geweest. Ik ben lid van de Rotary Club in Oss en daarom hebben wij vanuit IBN deze documentaire geïnitieerd, om zo werkgevers in de regio uit te dagen laaggeletterdheid op de agenda te zetten. Bovendien heeft IBN het Taalakkoord getekend en zijn we dus ambassadeur. De documentaire is echter niet exclusief voor ons, wij hopen juist dat er veel aanvragen zullen volgen van bedrijven, andere Rotary Clubs (Boxtel heeft al interesse getoond) en ondernemersverenigingen, waar ook in het land. Zodat de boodschap van deze documentaire zich als een olievlek verspreidt en voor veel mensen life changing zal zijn.

Laten we ons samen sterk maken voor het aanpakken van laaggeletterdheid. Bekijk hier de documentaire.  Je bent vrij om de documentaire Geletterd! te laten zien tijdens jouw bijeenkomst. Wil je er meer over weten? Mail me gerust (communicatie@ibn.nl). Ik help je er graag verder mee!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.