Samen een vuist maken tegen loondispensatie

Werk moet lonen, dat is altijd het uitgangspunt geweest bij IBN. Een heel reëel uitgangspunt, als je het mij vraagt. Als ik echter het nieuwe regeerakkoord onder de loep neem, gaat die vlieger voor onze toekomstige Participatiewet medewerkers niet op. Door het instrument ‘loondispensatie’ wordt hun salaris namelijk minder dan het minimumloon. Hoezo heeft het regeerakkoord de titel ‘Vertrouwen in de toekomst’ gekregen?

Een van onze kernwaarden is volwaardigheid. Dit betekent dat wij serieus naar mensen kijken: wat kunnen ze wel. We verwachten een volwaardige prestatie: al ligt het niet in hun vermogen 100% op te leveren, we verwachten wel een inzet van 100%. Ondanks hun beperking geven ze het maximale. Dan zie je ook dat medewerkers tot meer in staat zijn dan van tevoren verwacht en soms zelfs uitstromen naar een reguliere baan.

Mensen die echter permanent een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, kunnen met de nieuwe regeling ‘loondispensatie’ nooit meer boven uitkeringsniveau uitkomen. De werkgever betaalt het loon voor de prestatie waartoe iemand in staat is en vervolgens vult de gemeente aan tot de hoogte van de uitkering; een hele slechte ontwikkeling. Eigenlijk vind ik het ronduit asociaal. Deze kwetsbare groep mensen van wie we een volwaardige prestatie verwachten, gaat nog minder verdienen dan het wettelijk minimumloon… voor een welvarend land als Nederland is dat gewoon stuitend! Het conflicteert direct met onze kernwaarden en daarom kunnen wij dit ook absoluut niet accepteren.

Geen loondispensatie, is ons devies en ook van anderen hoor ik dit geluid. Gezamenlijk moeten wij een vuist maken: het nieuwe kabinet koketteert met het gegeven dat de gewone man er met het nieuwe beleid op vooruit gaat. Maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt horen hier blijkbaar niet bij. Ze worden op deze manier als minderwaardig weggezet. Al meer dan 25 jaar kijken wij naar onze medewerkers met de link naar volwaardigheid en dan is dit op z’n zachtst gezegd een hele trieste ontwikkeling. Het is dan misschien een relatief kleine groep, maar het zijn juist deze mensen die zich toch al minder kunnen weren en niet zo gemakkelijk voor zichzelf opkomen.

Ik hoop van harte dat het nog gaat veranderen; het is een regeerakkoord, dus er is nog een kans dat dit hele slecht plan niet doorgaat. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om het tegen te gaan.

Hierbij kunnen wij ook jouw hulp goed gebruiken. Daarom vraag ik je: geef een reactie op dit blog, zodat ik kan laten zien dat je mijn mening deelt en ik een vuist kan maken naar politiek Den Haag!

Bewaren

 4,815 total views,  1 views today


16 gedachten over “Samen een vuist maken tegen loondispensatie”

 1. Janne schreef:

  Het is in en in triest dat de klappen altijd vallen bij de mensen die al geen cent te makken hebben. Ik hoop met je mee dat het nog gaat veranderen.

 2. Bart schreef:

  Ik vind dat er altijd een financieel extraatje moet zijn als mensen willen werken voor hun geld. Dus iemand die aan het werk gaat via wat voor regeling dan ook, zou meer moeten krijgen dan iemand die enkel alleen thuis zit en een uitkering ontvangt. Het is voor ieder mens gezonder om onder de mensen te komen en waardering te krijgen voor de werkzaamheden die je uitvoert.

 3. Sebastiaan Kop schreef:

  Ik ben het met je eens. Dit plan mag niet doorgaan. Wellicht kunnen we met IBN een keer naar Den Haag afreizen om daar te protesteren?

 4. Tineke schreef:

  Onvoorstelbaar slecht plan, straks 8 uur per dag werken en maar voor 50% beloond worden, vervolgens aanvulling tot bijstandsniveau, maar wat als je een werkende partner hebt? Dan geen aanvulling meer, want geen recht op bijstand?

 5. Marco Schipper schreef:

  Beste Maarten,

  Mooie Blog. Iedereen gaat erop vooruit, Iedereen merkt het in zijn/haar portemonnee. Behalve de groep die al helemaal onderaan de ladder staat als het gaat om inkomen. Laten we die groep d.m.v. de loondispensatie nog een stap terug zetten in inkomen. Oneerlijk en bijna ook niet te geloven dat dit serieuze plannen zijn. Ik ben het met je eens dat we samen een vuist moeten maken en zet vooral je oproep door en maak een grote vuist om dit belachelijke voorstel van tafel te krijgen.

  Groet,

  Marco Schipper
  Bestuurder FNV

 6. Christina schreef:

  Heeft een petitie en/of demonstratie niet meer zin? Dit is niet zo zichtbaar.

 7. patrick van boekel schreef:

  Maarten,een geweldig stuk,je weet dat ik er ook hard mee bezig ben,hopelijk komen er nog veranderingen want dit beleid is niet eerlijk!

 8. Tonnie Smits schreef:

  Jammer dat dit niet voor iedereen is. Kabinet kom op voor de zwakkere in de samenleving.

 9. Sjan van Erp schreef:

  Door mijn leeftijd 55 jaar, heb ik een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar dat wil toch niet zeggen dat ik niet 100% productief in mijn werk ben.
  Daarom vind ik het oneerlijk dat ik nog steeds onder de Participatiewet val terwijl ik volledig meedraai in het arbeidsproces.
  En is de Participatiewet niet bedoeld om uit de bijstand te geraken? Dan mag daar ook wel wat tegenover staan.

 10. Henriette Maas schreef:

  Westrom steunt je actie! Wij delen je blog en steunen je oproep van harte.

  Henriette Maas
  Directeur Westrom

 11. Bert schreef:

  Met zeer grote verbazing heb ik in het regeerakkoord gelezen dat deze regering de loonkostensubsidie wil omzetten in loondispensatie.
  Dit gaat ten koste van de mensen met de laagste inkomens helemaal aan de onderkant van ons loongebouw. Mensen die er niets aan kunnen doen dat ze in die situatie zitten. Mensen met een beperking worden met deze maatregel dubbel gestraft. In je eigen onderhoud voorzien of een zelfstandig leven opbouwen wordt voor een grote groep zo onmogelijk gemaakt. Ik had deze niet zien aankomen en snap ook niet waarom deze verandering moet worden doorgevoerd. Deze nieuwe regering beweerd toch dat alle groepen in onze samenleving er financieel op vooruit moeten gaan! Ze schreeuwen van de daken dat het goed gaat in Nederland. Laat dan vooral de mensen die ook graag mee willen doen en er keihard voor werken ook een acceptabel inkomen genieten. Veroordeel ze niet tot de bedelstaf.

 12. Marian schreef:

  Wij hebben een zoon die werkt met loonkosten subisidie…..ik ben echt super bezorgd voor deze mensen.als het loonkosten dispensatie wordt ..aanvulling van loon ..tot bijstand niveau..zonder pensioen opbouw….en dan te bedenken dat de regering zei ..iedereen gaat er op vooruit..ze zijn vergeten er bij te zeggen behalve de mensen die afstand tot arbeidsmarkt hebben…
  Ik hoop echt dat ze nog eens 2000 keer nadenken voor deze regeling willen invoeren

 13. Peter Miezenbeek schreef:

  Ik ben t met je eens, Dit is de slechtste afspraak in het regeerakkoord, waar je slechts weinigen over hoort. Goed dat je een vuist maakt.

 14. Maarten Gielen schreef:

  Bedankt voor alle positieve reacties op het blog. Het versterkt de overtuiging dat loondispensatie een slecht idee is. Inmiddels hebben we vanuit het werkbedrijf in de arbeidsmarktregio Noord Oost Brabant ook een brief gestuurd aan de staatssecretaris om duidelijk te maken dat we hier met alle aangesloten partijen tegen loondispensatie zijn.
  Ik hoop en verwacht dat onze boodschap gaat doorkomen in Den Haag en dat loondispensatie van tafel gaat.

 15. Maikel schreef:

  Het belachelijk mijn werkgever maakt er alleen gebruik van omdat het in zijn voordeel zit
  ze zijn hartstikketevreden met mij. De werkzaamheden kan ik allemaal uitvoeren en ook op de juiste manier werkgever kijkt naar kwaliteit niet naar snelheid, maar door de loondispensatie kon ik een tijdje beter thuis gaan zitten, dit werd nog beter betaald?!
  mijn werkgever heeft tegen mij gezegd dat ik niet minder werk als een ander maar dat het word aangevraagd om kosten te besparen als het goed is ga ik bij mijn volgende contrct normaal verdienen maar dit kan gebeuren doordat je mensen zonder kennis over de situatie
  laat besslissen over iemands vermogen. Dit wens je niemand toe de stres die ik er aan overhield om betaald te worden.
  Loonsubsidiekorting vind ik het beste.
  het mooie is dan dat iedereen er op vooruit gaat in het algemeen

  deze wet maakt mensen met een beperking kapot het is gewoon stelen van je burgers in mijn ogen je probeert al hard genoeg en je hebt misschien al hogere kosten en dan zou je ook nog eens minder verdienen. ik zit al een tijdje met deze situatie maar ik begrijp nog steeds niet waarom politieke partijen het recht hebben om ons minder uit te betalen.
  wij zijn mensen, geen machines die orders opvolgen.

  1. Maarten Gielen schreef:

   Beste Maikel,

   Ik ben het helemaal met je eens. Ook vanuit IBN blijven we vechten tegen het slechte idee van loondispensatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.