Trots om voor een bedrijf te werken dat zoveel aandacht heeft voor de mens!

Overig

Door Leonie Zoutendijk

Teams succesvol(ler) laten samenwerken, dat is waar bedrijven mij voor inhuren. Via via kwam ik bij IBN terecht en na een pitch kreeg ik de opdracht om een leiderschapstraject te begeleiden, organisatiebreed. Ondertussen werk ik al weer bijna een jaar voor deze mooie organisatie. En ik zal je vertellen, ik krijg er vleugels van!

Leiderschap
Leiderschap is een enorm ruim begrip en het kan voor iedereen iets anders betekenen. Ik splits het altijd op in leiderschap dat hoort bij de rol van een leidinggevende en persoonlijk leiderschap, dat op iedereen van toepassing is. Wat mij betreft is leidinggeven echt een vak, het is niet iets dat je er even bij doet. Je moet de juiste balans weten te vinden tussen de inhoud – de rationele kant – en de mens, de gevoelskant. En daarnaast nog de balans tussen wie jij bent als persoon en wie jij bent als leidinggevende.

Balans tussen inhoud en mens
Wat ik al snel ontdekte is dat IBN een heel sociaal karakter heeft: de leidinggevenden zijn bovengemiddeld betrokken bij hun medewerkers. Omdat ik ook wel anders meemaak, kan ik hier echt van genieten. Voor iemand die leiding geeft, is het soms wel even zoeken tot hoever die betrokkenheid zou moeten gaan; medewerkers hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid. Ik heb gezien dat leidinggevenden elkaar hier heel mooi bij helpen door voorbeelden en eigen ervaringen te delen.

Elke dag weer die balans bewaken tussen inhoud en mens – de rationele en gevoelskant – is voor de leidinggevende op de vloer of in het veld vanwege de intensieve coaching soms best een uitdaging. Je kunt dat volgens mij alleen wanneer je een enorme passie hebt voor mensen. Ik neem er echt mijn petje voor af.

Persoonlijk leiderschap is mentaliteit
Persoonlijk leiderschap gaat over datgene wat voor jou belangrijk is. Dat je trouw blijft aan je eigen pad en je niet laat leiden door anderen omdat je bijvoorbeeld aardig gevonden wil worden. Dat klinkt misschien logisch of helemaal niet moeilijk, maar in de praktijk zie ik mensen hier flink mee worstelen. Het zit ‘m vaak in kleine dingen. Je blokt bijvoorbeeld op vrijdagmiddag tijd in je agenda voor een project, maar dan belt er iemand die echt alleen die middag kan: ga je overstag of niet? Een ander punt is hoe je omgaat met zaken waar je geen invloed op hebt. Maak je jezelf er heel druk over of richt je je aandacht op iets anders, waar je wel invloed op hebt? Persoonlijk leiderschap heeft alles te maken met mentaliteit, met durven kiezen. Daarvoor moet je best stevig in je schoenen staan en daar help ik mensen graag bij.

IBN geeft de ruimte
Elke vestiging is anders, elk bedrijfsonderdeel is anders, ieder mens is anders: daar pas ik mijn aanpak op aan. Dat is soms best spannend, want niet alles staat van tevoren vast. Wat ik zo tof vind van IBN is dat ik het vertrouwen en de ruimte krijg om het programma echt op maat aan te bieden. Dat vind ik best uniek, het kenmerkt IBN. Alles is erop gericht om te voorkomen dat leidinggevenden het gevoel krijgen dat hen iets wordt opgelegd waar ze niks aan hebben. We doen het samen, en dat werkt!

Koester wat je hebt
Binnen een organisatie zijn altijd verbeteringen mogelijk. Mijn boodschap is echter om ook te beseffen wat je al hebt, omarm het talent binnen je organisatie. Het is heel bijzonder hoe binnen IBN het zakelijke wordt verenigd met aandacht voor de menselijke kant, daar mogen ze heel trots op zijn. Ik zie dat in kleine dingen, zoals een leidinggevende die een medewerker een uitgebreid compliment geeft en hoe die medewerker daarvan groeit. Hoe teams op een hele open manier met elkaar in gesprek zijn en aandacht hebben voor elkaar. Ik ervaar het zelf op iedere locatie van IBN, waar ik altijd vriendelijk word ontvangen. De gedrevenheid van teams om stappen vooruit te zetten, het samen beter te doen, klanten tevreden te houden en nieuwe klanten binnen te halen.

En zo zijn er nog tal van andere voorbeelden die ervoor zorgen dat ik echt heel blij ben om voor IBN te mogen werken. Het maakt mij enorm trots!

 

 

 

 

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.