Werken na kanker

Weer aan de slag na kanker

Overig

Door Corina Kersten

Werkgevers zitten met hun handen in het haar: er is een tekort aan goede medewerkers. Toch zitten er 1 miljoen mensen thuis die graag willen en kunnen werken, onbenut arbeidspotentieel. Onder hen mensen die genezen zijn van kanker. Als ze weer vooruit durven kijken, lukt het vaak toch niet om aan werk te komen. Dit kan te maken hebben met onwetendheid van werkgevers en misschien ook met de onzekerheid van werkzoekenden. Ik ben ervan overtuigd dat hier verandering in gebracht kan worden, dus heb die handschoen opgepakt.

Krachtige samenwerking met Wasbeer en Pauw
Uit onderzoek blijkt dat werkgevers liever iemand in dienst nemen die bijvoorbeeld blind is of autisme heeft dan iemand die kanker heeft gehad. Er leven allerlei stigma’s rondom kankerpatiënten. Hierdoor komt 37% van deze groep niet aan de slag, terwijl ze wel willen en kunnen. Vanuit IBN zijn we daarom een project gestart, samen met Wasbeer en Pauw. We hebben een uniek concept ontwikkeld, dat in het verleden z’n vruchten al heeft afgeworpen. Tijdens eerdere van dit soort programma’s hebben acht van de tien kandidaten een betaalde baan gevonden, een ongekend goed resultaat. We hebben ook nu weer een gezamenlijke missie: ex-kankerpatiënten met veel talent en potentie in beeld brengen bij werkgevers, zodat zij deze groep weer gaan zien als arbeidspotentieel.

Kennis als deel van de oplossing
Stigmatisering begint bij onvoldoende en incorrecte kennis. Een stigma is nooit terecht! Rondom arbeidsparticipatie zijn er veel onterechte vooroordelen. Zo bestaat het beeld dat mensen die kanker hebben gehad een grote kans hebben op terugval of onbetrouwbaar zijn. Door werkgevers te informeren willen we proberen deze stigma’s te doorbreken.

Werken belangrijk voor herstel
Het belang van werk hebben wordt nogal eens onderschat. Werken is niet alleen geld verdienen, het heeft heel veel neveneffecten. Het draagt bij aan herstel en verlaagt op langere termijn het risico op arbeidsongeschiktheid. Daarbij leidt werk tot participatie in de maatschappij en geeft het een gevoel van eigenwaarde. Kortom, werken draagt bij aan geluk. Het is goed om te zien dat het langzaamaan begint door te dringen dat (jonge) mensen die genezen zijn van kanker ook nog een leven hebben na hun ziekteperiode en meer zijn dan hun ziekte alleen.

Anders leren kijken
Kan iemand na ziekte niet meer op het oude niveau presteren, dan zijn er vaak reële andere mogelijkheden, zoals werk dat wel passend is of minder uren werken. Ik zeg altijd: een goeie metselaar die eerst 40 uur per week werkte, is nog steeds een goeie metselaar. Ook als hij nog maar 20 uur per week kan werken. Werkgevers moeten anders leren kijken naar mensen, daarom gaan we hen nauw betrekken in dit project. We geven hen tools en handvatten waarmee ze aan de slag kunnen en laten zien van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Want er is wel degelijk een vangnet, maar het ‘gedoe’ eromheen schrikt vaak af. Daarbij zijn we nieuwsgierig naar wat hen kan tegenhouden bij het aannemen van iemand die kanker heeft gehad en wat ze nodig hebben om dat te veranderen. Ik ben heel benieuwd wat de resultaten zullen zijn als we bepaalde drempels kunnen weghalen.

Realistisch zelfbeeld
Werkzoekenden willen we in hun kracht zetten en inspireren om vanuit een realistisch zelfbeeld het arbeidsveld van nu te betreden. Dit doen we in groepsverband omdat er vanuit de groepsdynamiek vaak iets moois ontstaat. Mensen worden bijvoorbeeld elkaars ambassadeur of gaan dingen voor en met elkaar doen. Ik vind het fijn om hier een bijdrage aan te mogen leveren.

Voel jij je aangesproken? Wees welkom!
Ben jij die werkgever die graag in contact komt met getalenteerde medewerkers, die na ziekte weer super gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan? Of heb jij kanker gehad en durf je weer vooruit te kijken, maar lukt het niet om aan het werk te komen? Dan zijn wij er voor jou! Ik ga graag met je in gesprek dus neem contact met mij op via ckersten@ibn.nl of bel me op 0413-28 21 67. Dan kunnen we sparren over de mogelijkheden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.