Wij wensen jou een rijker 2023!

Overig

Iedereen doet mee: een belangrijk ideaal van IBN, waar we al jarenlang naar streven. Wat in de verre geschiedenis zijn oorsprong vond in liefdadigheid, is inmiddels uitgegroeid tot een sociale onderneming waar we best een beetje trots op zijn. Voor het bereiken van onze idealen zijn echter steeds minder middelen beschikbaar. En dat wringt…

Door Maarten Gielen


Mensen aan de zijlijn
Er is al een aantal jaren een krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks dit personeelstekort staan er nog steeds veel mensen aan de zijlijn. Alleen al in Brabant gaat het om 100.000 mensen die niet mee kunnen doen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat slechts 12% van de werkgevers daadwerkelijk invulling geeft aan een inclusieve maatschappij. Volgens mij kan dat beter.

Nieuwe strategie
Een deel van onze nieuwe strategie is er daarom op gericht de samenwerking op te zoeken met werkgevers die openstaan voor mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Om zo samen te bouwen aan een meer inclusieve samenleving. Ondanks dat wij een vooruitstrevende organisatie zijn, gaan we hiervoor graag een stapje terug in de tijd, naar een periode waarin mensen meer omkijken naar elkaar en voor elkaar zorgen. Als we dat met z’n allen weer meer gaan doen, slagen
we er misschien toch in om met minder middelen iedereen mee te laten doen.

Andere rol voor IBN
Hiervoor zal het ook nodig zijn om als IBN een andere rol aan te nemen. Als sociale onderneming hebben wij eigen bedrijfsonderdelen waar onze medewerkers aan de slag zijn. Wellicht zal het nodig zijn dit iets in te perken, zodat we ons meer kunnen richten op andere werkgevers om hen te helpen inclusiever te worden. Onze rol verschuift hiermee van werkgever naar begeleider en ondersteuner.

Meer werkgeluk
Voor een deel begrijp ik wel dat het niet altijd gemakkelijk is om in je bedrijf aan de slag te gaan met mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Het vraagt om extra begeleiding en soms ook om aanpassingen van het werk. Onze ervaring is echter dat werkgevers die hiervoor openstaan, er veel rijker van worden. Niet direct financieel, maar wel op het gebied van werkgeluk. Onze medewerkers zijn doorgaans heel betrokken en blij met hun werk, waardoor ze minder verzuimen. Hierdoor stijgt
de continuïteit en kwaliteit van het werk, met een hogere klanttevredenheid als resultaat. Dus op de
langere termijn levert het ook financieel (meer) op.

Heb jij lef?
In de praktijk zien wij ook dat alleen aanpassen van het werk niet altijd voldoende is. Een bedrijf heeft dan het lef nodig de doelstellingen te veranderen. Worden de teamleiders bijvoorbeeld enkel afgerekend op efficiency en productiviteit, dan is dat moeilijk te verenigen met het inzetten van onze medewerkers, die extra begeleiding nodig hebben. Dan lijkt het een onmogelijke opgave. Mijn vraag aan deze werkgevers is: durf jij je werkprocessen te veranderen en andere KPI’s te stellen, om zo bij te kunnen dragen aan een inclusieve samenleving? Hiervoor is een echte mindshift nodig. Wij vertrouwen erop dat veel werkgevers deze mindshift kunnen maken, om zo een rijker mens te worden.

Een sociale onderneming worden
Daarbij komt nog dat de nieuwe generatie medewerkers het steeds belangrijker vindt welke rol een organisatie speelt in de samenleving. Zij maken de shift van welvaart naar welzijn, rijkdom zit voor hen in meer dingen dan alleen geld. Ben jij bereid te investeren in meer diversiteit binnen je organisatie, dan trek je meer jong talent aan. Dit alleen al lijkt mij een overweging waard je organisatie anders in te richten, zodat je de boot niet mist.

Een stapje extra, voor een mooiere wereld
Als meer werkgevers het belangrijk vinden om voor elkaar te zorgen en om te kijken naar elkaar, dan wordt de wereld voor iedereen een stukje mooier. IBN kan je helpen deze stappen te nemen. Zodat we iedereen de kans kunnen geven mee te doen.

Ik vind het een hele mooie kerstgedachte…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.