De route van TOZO naar bijstand

Waar was jij op 12 maart 2020?
Iedereen weet nog wel waar hij/zij was toen de eerste maanlanding was, de Berlijnse muur viel of toen er twee gigantische torens geveld werden in New York (als je van mijn leeftijd bent). 12 maart 2020 wordt ook zo’n dag die we terug gaan vinden in de boeken.

Door gastblogger Gerrit Timmerman

‘Mensen ga naar huis, werk vanuit daar verder. Vanavond om 18.00 uur gaat de horeca dicht, geen reizen meer. Onze economie wordt even stopgezet, want COVID-19 is hier.’ Gezondheid voor de economie. Een scenario dat niemand voor ogen had.

Zo ook weet elke ZZP-er als geen ander waar hij of zij was, want na veel goede jaren is daar ineens onduidelijkheid.

En dan is daar TOZO
Kabinet Rutte treedt in actie, noodsteun wordt aangekondigd. Voor freelancers / ZZP’ers komt de TOZO (de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers). De TOZO is een aanvullende uitkering voor het levensonderhoud van ZZP’ers. Bedoeld voor als het inkomen tot onder het sociaal minimum is gedaald.

En dan??
‘Leuk die TOZO, maar wat dan?’ is de vraag die door mijn hoofd blijft spoken. Veel zelfstandigen zijn actief in beroepenvelden die hard getroffen zijn, zoals horeca, toerisme, retail en persoonlijke verzorging. Maar wat dan? Kunnen deze mensen ooit nog terug? Wat gebeurt er als er een tweede Coronagolf over Nederland trekt?

Gaan we dan van TOZO naar bijstand?

Hybride arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt zal veranderen. Beroepen zullen ontstaan en beroepen gaan (deels) verdwijnen. Geld is niet de (enige) oplossing in deze instant crisis. Ook Femke Halsema, burgemeester van  Amsterdam, sprak eerder haar zorg al uit over dit thema.

Fundamentele problemen moet je bij de wortel aanpakken en niet alleen oplossen met een overbruggingsuitkering zoals de TOZO. Laten we beroepenvelden in kaart brengen en perspectief bieden, niet morgen maar vandaag. Onderbreek de weg van TOZO naar Bijstand. ZZP’er/Overheid pak de handschoen op!

Blijf niet op je handen zitten, maar kom in actie! Ik ga graag met je in gesprek. Bel me.

Gerrit Timmerman 0413 – 28 20 25
https://zzpnobboost.nl/werk/


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.