‘In verbondenheid met elkaar lukt het om iedereen volwaardig mee te laten doen’

Na zeven jaar ben ik weer terug bij IBN. Ik heb al veel rollen vervuld bij dit mooie bedrijf, en nu als lid van de Raad van Commissarissen (RvC). Toen de vacature openstond heb ik me meteen gemeld. Want zit IBN eenmaal in je hart, dan gaat het daar nooit meer weg. Het voelt dan ook echt als thuiskomen nu ik weer regelmatig te vinden ben bij deze sociale onderneming.

Door Sultan Günal, Commissaris bij IBN

Passie voor de doelgroep

Ik heb een passie voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en voel me heel erg verbonden met de doelgroep van IBN. Dat heeft voor een groot deel te maken met mijn achtergrond. Lang geleden ben ik als dochter van een gastarbeider naar Nederland gekomen. Ik ben onderaan de maatschappelijke ladder begonnen en heb mijn eigen ontwikkelproces doorgemaakt. Dat ik uiteindelijk lid werd van de Tweede Kamer voor de PvdA maakt me trots, en dat gun ik anderen ook.

 

Talenten en kwaliteiten onder ogen zien

Niet iedereen hoeft natuurlijk kamerlid te worden. Maar iedereen heeft talenten en kwaliteiten en die moet je onder ogen durven zien om te kunnen groeien. Mensen met een arbeidsbeperking zijn zich echter niet altijd bewust van hun talenten. Dan is het aan de mensen in hun omgeving om deze te zien en hen dat steuntje in de rug te bieden om verder te gaan. IBN richt zich op wat iemand (nog) wel kan en speelt daarom een belangrijke rol in de levens van mensen die afhankelijk zijn van begeleiding.

 

Meer dan alleen geld verdienen

Het hebben van werk vind ik enorm belangrijk, niet alleen voor je inkomen maar ook voor je zelfstandigheid en gevoel van eigenwaarde. In de afgelopen 25 jaar heeft IBN laten zien dat ze met hun kennis en waardevolle infrastructuur heel goed in staat zijn mensen aan passend werk te helpen. Doordat ze zijn doorgegroeid naar een sociaal ontwikkelingsbedrijf, stromen bovendien steeds meer mensen uit naar een reguliere baan. Het is prachtig om te zien hoe trots die ontwikkeling medewerkers maakt.

 

Vernieuwd partnership

Door de verschillende rollen die ik heb vervuld bij IBN – waaronder van 2006 tot 2013 als Udense wethouder van sociale zaken en dus aandeelhouder – ken ik het bedrijf heel goed. Met de nieuwe RvC, een enthousiaste club mensen, zijn we vanaf april 2019 meteen flink aan de slag gegaan. Voor wat mijn portefeuille betreft hebben we onder meer hard gewerkt om tot een vernieuwd partnership te komen met de elf IBN-gemeenten. In het kader van de Participatiewet werd al sinds 2015 samengewerkt. De gemeenten willen dit blijven doen, maar de afspraken zijn aangepast. Er zal onder andere intensiever samengewerkt worden en de financiering van het partnership wijzigt. De colleges van burgemeester en wethouders hebben besloten dit aan hun gemeenteraden voor te stellen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij hiermee akkoord zullen gaan, zodat er voor de komende jaren een mooie basis ligt om mensen te kunnen blijven helpen volwaardig deel te nemen aan het arbeidsproces.

 

De vernieuwde samenwerking gaat om verbinding

De vernieuwde afspraken omtrent de samenwerking met de gemeenten, onze bondgenoten, gaan om verbinding. Ik ben blij met die uitkomst, omdat het een belangrijke kernwaarde is van IBN. Want alleen als je goed met elkaar in verbinding staat, lukt het om iedereen volwaardig mee te laten doen. Ook andere opdrachtgevers en maatschappelijke partners – zoals het onderwijs en de zorg – zijn onmisbare samenwerkingspartijen. Want IBN kan het zeker niet alleen.

 

Landelijke politiek: IBN als praktijkvoorbeeld

Door die verbinding aan te gaan met relevante externe partijen is IBN in de afgelopen jaren doorgegroeid naar een sociaal ontwikkelingsbedrijf. In de periode dat ik in de Tweede Kamer zat – van november 2012 tot april 2017 – nam ik collega’s mee op werkbezoek naar IBN, om te laten zien hoe je een oude sociale werkvoorziening kunt omturnen naar een sociale onderneming. Door initiatiefnemers in de Tweede Kamer die nu pleiten voor een landelijk dekkend netwerk van sociaal ontwikkelingsbedrijven, wordt IBN steeds als voorbeeld genoemd: iets om heel trots op te zijn.

 

Perspectief blijven bieden

Door corona zitten we in een ernstige landelijke crisis. Het is nog onduidelijk wat precies de impact zal zijn op kwetsbare mensen in onze samenleving. Juist in deze tijd is het extra belangrijk hen perspectief te kunnen blijven bieden op passend werk. Laten we er samen voor zorgen dat zij hier de komende jaren van verzekerd blijven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.