Groentetuin in Uden

De Udense Groentetuin

Overig

Landschappen van Allure is een investeringsprogramma van Provincie Noord-Brabant voor projecten in drie Brabantse landschappen, waaronder De Maashorst. Voor onze nieuwe Groentetuin in Uden zijn vanuit dit programma gelden vrijgekomen. Maar die komen natuurlijk niet vanzelf naar je toe. Samen met studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben we een plan opgesteld dat voldoet aan alle eisen.

Provinciaal Landschap De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant, omgeven door de gemeenten Bernheze, Uden, Landerd en Oss. Het bevindt zich midden in het werkgebied van IBN en daarom hebben we het plan voor de groentetuin ingediend.

Vegaburgers

Jannie de Bruijne leidt het project op locatie en Kees van de Nieuwenhuizen zorgt ervoor dat de juiste mensen in de groentetuin tewerk gesteld worden. Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers die na een operatie nog niet naar hun eigen werkplek terug kunnen, maar wel een aantal uren in de tuin kunnen werken: een re-integratie-voortraject, geheel op maat. Of in de wintermaanden, als in de groenvoorziening in de wijken het werk met minder medewerkers gedaan kan worden, kunnen er enkele in de groentetuin aan de slag. Bovendien is het een goeie plek om werkervaring op te doen. Mijn betrokkenheid? Ik woon in de buurt en ken het gebied -dat zich bevindt achter het nieuwe ziekenhuis Bernhoven- als m’n broekzak. Ook voor wat het commerciële stuk betreft heb ik ideeën aangedragen, zodat de groenten straks verkocht kunnen worden. De studenten van de HAS Hogeschool hebben daar overigens ook onderzoek naar gedaan. Ze hebben bij de verschillende bedrijven en restaurants in de regio geïnventariseerd wat de behoeften zijn. Zo zullen er in de toekomst bonen worden geteeld voor vegetarische hamburgers.

Bewustwording

Wat ik nou zo mooi vind aan de Udense Groentetuin is dat onze medewerkers gaan beseffen waar gezonde voeding vandaan komt. Dat ze het hele proces van zaaien, onderhouden en oogsten meemaken en misschien thuis zelf wel een groentetuin gaan aanleggen. Ik verwacht dat ze er heel veel voldoening uithalen. Ik zou er voorstander van zijn om alle medewerkers van IBN eens in de groentetuin te laten werken.

Ben jij ook zo enthousiast over onze nieuwe Udense Groentetuin? Mail me dan even: wbrand@ibn.nl. Wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.