Toekomst in werk

Toekomst in werk

Overig

De vergrijzende arbeidsmarkt brengt met zich mee dat je als ondernemer steeds meer ouderen in dienst hebt. Vooral de medewerkers die vele jaren fysiek werk hebben gedaan, krijgen last van bijvoorbeeld slijtage. Als ondernemer heb je dan wel een dilemma. Want laten we eerlijk zijn; je medewerker wordt minder productief, maar heeft wel vele jaren voor je gewerkt. Daar neem je ook niet zomaar afscheid van. Of dat nu is uit goed werkgeverschap of omdat een afkoopregeling veel te duur is.


Duurzame inzetbaarheid

Ik zie deze dilemma’s ook vaak bij onze klanten. En de vraag is dan hoe ze daar mee om moeten gaan. ThyssenKrupp Materials Nederland is bijvoorbeeld zo’n klant. Ik heb gesproken met de Human Resource manager Annika Lips en zij geeft aan dat ze vanuit het begrip duurzame inzetbaarheid wil kijken naar de mogelijkheden van medewerkers, tegen welke fysieke beperkingen ze aanlopen en hoe ze hierin kunnen ondersteunen. De voorkeur is dat ze vanuit goed werkgeverschap de medewerker in dienst willen houden zodat deze, op gezonde wijze zijn pensioen, kan halen. Maar zelf kunnen ze het werk niet aanpassen.

Ook met klachten productief en tevreden aan de slag

Een alternatieve werkplek voor de medewerker kan dus niet altijd binnen het bedrijf worden gevonden. Maar als we kijken naar de mogelijkheden van deze medewerkers en naar de wijze waarop zij weer inzetbaar zijn voor werk, dan biedt dat vele mogelijkheden bij andere werkgevers. Medewerkers blijken vaak nog heel veel wél te kunnen. Tevens hebben zij jaren aan ervaring die ze als bagage meebrengen.
Een andere werkplek, met ander werk bij een andere werkgever kan dan ook heel goed werken, bijvoorbeeld met behulp van een detacheringsconstructie. Medewerkers krijgen door het andere werk minder last van hun slijtageklachten en kunnen zo productiever werken. De inlener betaalt een vergoeding voor de werkzaamheden van de medewerker en deze financiële vergoeding vloeit terug naar de werkgever. Goed werkgeverschap én schadelastbeperking, een oplossing voor vele ondernemers. En het mooie is dat ook de medewerker zich weer gelukkiger voelt in zijn werk.

Ben jij op zoek naar een oplossing voor een van je medewerkers, maar zijn er binnen je eigen organisatie geen mogelijkheden? Neem dan contact met me op: er zijn allerlei constructies denkbaar die het makkelijker maken een passende werkplek voor iemand te vinden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.