Projecten koppelen om aan Social Return-verplichtingen te voldoen: dat kan gewoon!

Overig

In steeds meer aanbestedingen wordt, naast de gebruikelijke eisen en wensen, Social Return als verplichting gesteld. Vooral aanbestedingen van overheidsinstanties bevatten deze eis. Het doel: bijdragen aan een grotere arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een nobel streven, maar wat als het project zich er niet voor leent?

Missie
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt succesvol naar betaald werk brengen, dat is onze missie. Wij vinden het dan ook een goede zaak wanneer Social Return als eis wordt gesteld. In de praktijk zie ik sommige bedrijven echter worstelen met de invulling. Creatief denken helpt om toch tot oplossingen te komen.

Projecten koppelen
Heb je meerdere opdrachten van een organisatie die Social Return-verplichtingen oplegt, dan kun je deze binnen die organisatie koppelen. Lukt het bijvoorbeeld niet om voor een bepaald project de gevraagde Social Return-inspanningen te verrichten, dan lukt het misschien wel via een ander project binnen de organisatie, bijvoorbeeld op een andere locatie. Ik merk dat die mogelijkheid nog niet bij veel bedrijven bekend is.

Een praktijkvoorbeeld
Gemeente Oss heeft de opdrachten voor de opknapbeurt van de atletiekbaan en het aanleggen van een nieuw kunstgrasveld bij de voetbalclub in Berghem vergeven aan een en dezelfde firma. In het bestek was een Social Return-verplichting opgenomen, maar het was voor beide opdrachten onmogelijk hieraan te voldoen. De aannemer had echter nog meerdere opdrachten lopen bij de gemeente Oss. In overleg is gekeken hoe en waar het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wel mogelijk zou zijn. De coördinator Social Return van de gemeente Oss heeft vervolgens voorgesteld IBN hiervoor in te schakelen, en ons bij elkaar gebracht.

Zodoende hebben wij van de aannemer de opdracht gekregen de beplanting en het onderhoud van Sportpark Margriet voor onze rekening te nemen. Ondertussen is de beplanting aangelegd, inclusief een gedegen afrastering. Het komende jaar gaan we het park onderhouden. Een gevarieerde opdracht, zeer geschikt voor onze medewerkers in opleiding. En geschikt voor Social Return.

Creatieve oplossing
Door deze drie projecten te koppelen, kan voor de atletiekbaan en het kunstgrasveld toch aan de verplichtingen worden voldaan. Heb jij nou ook zo’n moeite om voor een bepaald project Social Return-inspanningen te verrichten? Bel (0413 33 44 55) of mail me dan: misschien komen we samen tot een (andere) creatieve oplossing.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.