Onrustige nachten

Onrustige nachten

Begin juni bezocht ik, Harm van Zutphen, een training, waar bij aanvang werd gevraagd anderen te vertellen over wat je enthousiast maakt. Waar je echt blij van wordt. Mijn hele leven ben ik al in de ban van voetbal. Ik stond dus al snel te praten over slapeloze nachten voorafgaand aan een bezoek aan een (internationale) voetbaltempel. Ik ben niet kieskeurig. Een aftands stadionnetje in de tweede divisie van België komt ook in aanmerking voor dat predicaat.

Mij gaat het om de beleving, om de sfeer. Ik slaap onrustig wanneer ik weet dat ik de volgende dag plaats mag nemen op een stoeltje in een omgeving waar honderden of duizenden mensen genieten van het rondspelen van een bal op een mooie groene grasmat. Liefst met een luidkeelse uitvoering van een clublied en een kleine alcoholische versnapering.

Taalakkoord

Een tijdje later bezocht ik namens IBN de aftrap van het Taalakkoord in Utrecht. Eerder reisde Maarten Gielen voor de ondertekening daarvan al af naar Den Haag. In het bijzijn van Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) sloot hij IBN aan als ambassadeur. Om de lees- en schrijfvaardigheid van medewerkers binnen bedrijven te bevorderen.

Zelf verzorg ik taal- en rekencursussen voor onze medewerkers, dus in mijn ogen was dit een geweldig initiatief van onze directeur. Hij hoefde mij niet meer te overtuigen van het belang. Ik heb in de afgelopen jaren al een groot aantal mensen zien veranderen. De betere beheersing van de taal (in welke mate of op welk niveau dan ook) doet iets met mensen. Het maakt ze mondiger, zelfverzekerder en daarmee uiteindelijk completer en gelukkiger.

Toch zijn er nog altijd mensen die overtuigd moeten worden van het belang van het aanpakken van laaggeletterdheid en –gecijferdheid. Buiten ons bedrijf, maar misschien ook wel daarbinnen. Zij kennen de ernst van de problematiek onvoldoende of weten niet hoe ze er in hun situatie iets mee kunnen. Wij weten dat wel. Dondersgoed zelfs. We hebben immers in de afgelopen vijf jaar meer dan 250 collega’s op weg geholpen. Zij staan nu anders in hun leven en anders in hun werk.

Koploper onder de koplopers

Ik wil nog eens van de daken schreeuwen dat we goed bezig zijn met het aanpakken van taalproblemen. Het levert ons allemaal wat op. Het onderlinge overleg is verbeterd, een instructie wordt in één keer goed begrepen, brieven verdwijnen niet meer ongelezen bij het oud papier, enzovoorts.

We behoren in Nederland tot de groep van koplopers. Andere bedrijven vertelden in Utrecht knappe verhalen, toch voelde ik me koploper onder de koplopers. Wij werken met eigen trainers, op meerdere vestigingen, aan taal én rekenen. Hierbij streven we er ook nog naar om voor iedere deelnemer maatwerk te leveren. Werken in je eigen tempo aan je eigen leervraag. Een vraag die altijd aansluit bij de problematiek die voortkomt uit de eigen leer-, werk- en leefsituatie.

Nu slaap ik weer onrustig

In mijn jeugd reden er boeren door ons dorp met op de achterruit van hun auto een sticker. Daarop las ik dat het nieuwe mestakkoord ook u uw baan kon kosten. Nu slaap ik onrustig, dromend over auto’s met de slogan ‘Dit Taalakkoord kan ook u iets opleveren’.

Het is Tijd voor Taal. Deze week is de Week van de Alfabetisering. Wil je laaggeletterdheid binnen jouw bedrijf aanpakken? Of de taboe doorbreken? Wij hebben hier veel ervaring in. Neem dan contact met me op via hzutphen@ibn.nl of 0413-334455. Ik deel onze ervaring graag, want hopelijk doet goed voorbeeld volgen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.