Domme hond!

Een paar maanden geleden sprak een man mij aan omdat zijn zoon van 16, die op een speciale school zit voor moeilijk lerende kinderen, huilend was thuisgekomen: hij wilde nóóit meer terug naar het stagebedrijf! Het was de tweede of derde dag dat de jongen in de praktijk ervaring opdeed en hij was zijn zelfvertrouwen volledig kwijt. Maar zou jij dat ook niet zijn als je uitgescholden en weggehoond zou worden?

Om zijn zoon een goede toekomst te bieden, had deze man een privé-opleiding tot heftruckchauffeur voor hem geregeld, die hij met goed resultaat heeft afgerond. Dat zag het stagebedrijf wel zitten, maar voor de jongen pakte het helemaal verkeerd uit. De eerste kennismaking met de praktijk liep uit op een drama; er werd hem gezegd dat ie er niks van kon en hij werd uitgescholden voor domme hond.

Dit verhaal raakte mij diep. Deze jongens zijn zo kwetsbaar; zulke negatieve ervaringen veroorzaken flinke krassen op de ziel en wellicht zelfs een blijvende angst om te gaan werken.

Diezelfde week hebben we kunnen regelen dat deze jongen zijn stage kon voortzetten bij IBN, in het magazijn. Na een zorgvuldige intake werd duidelijk waar hij behoefte aan heeft om goed te kunnen functioneren. Onder goede begeleiding is hij op de juiste plek aan het werk gezet, waar hij ervaring kan opdoen met de heftruck en zelfs met de reachtruck.

Ik sprak de vader afgelopen week en hij vertelde me vol trots en dankbaarheid dat zijn zoon op zondagavond  al uitkijkt naar de maandagochtend, om weer aan het werk te gaan. Zo mooi, dat dit ook mogelijk is. Respectvol met elkaar omgaan levert uiteindelijk winst op voor iedereen!

Mijn boodschap: als je stageplekken biedt aan een kwetsbare doelgroep, besef dan dat er echt iets van je organisatie wordt gevraagd, qua begeleiding en motivatie. Het kost in het begin meer energie, maar daar staat tegenover dat je er een zeer gemotiveerde kracht voor terugkrijgt.

Wil jij met me verder praten over de manier waarop wij de soms onvermoede talenten bij mensen met een arbeidsbeperking naar boven halen? Mail of bel (0413 334455) me dan! Ik help je graag verder, zodat jij een fantastische stagebegeleider wordt voor moeilijk lerende tieners.


Een gedachte over “Domme hond!”

  1. Nelda schreef:

    That’s an intinlegelt answer to a difficult question xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.