Een duurzaam pand? Zes tips!

IBN opende een nieuw kantoor en productielocatie aan de Industrielaan in Oss. Het is één van de duurzaamste panden van de regio. Aan de hand van zes tips vertel ik hoe je een pand heel duurzaam in kan zetten zonder dat het je de hoofdprijs kost. Het is ook nog eens snel te realiseren.

Door William van den Broek, Facilitair Manager IBN

Tip 1: Denk duurzaam
Om succesvol Maatschappelijk Verantwoord te Ondernemen is het nodig om duurzaam en dus op de lange termijn te denken bij iedere beslissing die je neemt. De keuze om een bestaand pand te kopen dat goed bereikbaar is, was daarom snel gemaakt. Want waarom een nieuw kantoor uit de grond schieten als er al zoveel geschikte leegstaande panden zijn? Daarmee begint het duurzame: zoveel mogelijk hergebruiken. Net als het selecteren van onderaannemers. Het liefst de beste én uit de regio.

Tip 2: Zorg ervoor dat je investering rendabel is
Al wordt duurzaamheid in iedere beslissing meegenomen, het gaat niet boven alles. Er zit altijd een zakelijk tintje aan. Hoewel warmte-koudeopslag de meest duurzame manier is om het gebouw te verwarmen en te koelen, bleek dat voor ons niet rendabel. Wij zijn nou eenmaal geen hotel of woonwijk waar er 24/7 wordt verwarmd of gekoeld. We kozen voor andere klimaatoplossingen zoals zonnepanelen en één vrije koeling op het dak. Die gaat vanzelf uit als het niet nodig is.

Tip 3: Gebruik alleen bewezen technologieën
Hoe mooi en milieubesparend sommige ideeën ook klinken, uit ervaring weet ik dat het alleen werkt als je bewezen technologieën gebruikt. Het is in ieder geval het veiligst en je loopt minder risico’s. Dat is belangrijk voor het werk dat altijd door moet gaan. 

Tip 4: Investeer in innovaties
Dat we alleen bewezen technologieën gebruiken, wil niet zeggen dat ik nieuwe innovaties afkeur. Integendeel. MVO is ook innoveren. Zonder nieuwe ideeën sta je stil. Dat willen we bij IBN niet. Omdat we graag aan de voorkant betrokken zijn bij nieuwe manieren van werken en vooraanstaande diensten en producten, investeren we in innovaties. Zo zitten we nu midden in een pilot afvalverwerking en in de toekomst buigen we ons over innovaties op het gebied van voeding.

Tip 5: Gebruik producten van Nederlands fabricaat
Het is de meest laagdrempelige manier om duurzaam te ondernemen, maar zeker niet de minste. Het gebruik van producten uit Nederland. De luchtbehandelingssystemen laten we niet overvliegen hoor en de LED-verlichting komt natuurlijk uit Eindhoven. Al het meubilair en de vloeren zijn bovendien Cradle to Cradle. Het betekent dat de grondstoffen die daarin zitten volledig hergebruikt kunnen worden en daardoor geen waarde verliezen. 

Tip 6: Let voortdurend op het energieverbruik
Wat het energieverbruik van je pand is, hangt met name af van de apparaten en verlichting die je gebruikt. De bekende A-varianten zijn natuurlijk het allerbeste. Maar soms ook prijzig. Vaak is het zo dat je die extra kosten snel hebt terugverdiend. Dat zie je terug in je maandelijkse kosten. Het is zeker de moeite waard om eens zo’n berekening te (laten) maken. In het nieuwe pand in Oss vind je overal waterbesparende kranen en closetten, LED-verlichting en een aantal oplaadpunten voor elektrische auto’s.

Meer tips?
Ik vertel je graag alles over duurzaam (ver)bouwen. Je mag uiteraard contact met me opnemen via 0413-334455 of per mail.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.