Laborant in de bossen van Oost-Brabant!

Overig

Bosgrond kan heel droog zijn, vooral tijdens een droog voorjaar. Het probleem doet zich dan vaak voor dat nieuw aangeplante bomen en struiken niet goed aangroeien. Bosgroep Zuid Nederland heeft ons daarom gevraagd mee te denken over een experiment dat bestaat uit het testen van verschillende soorten bemesting in de bossen van een groot aantal gemeenten in Noordoost-Brabant. Wij hebben deze uitdaging natuurlijk met beide handen aangepakt!

Gebied afbakenen
In de bossen van Boekel, Bernheze, Heeswijk-Dinther, Vught en de Maashorst zijn de testgebieden aangegeven door middel van paaltjes. Voor het experiment worden hier de winterlinde en gewone esdoorn aangeplant, alsook struikvormers: per 25 bomen 5 struiken, in totaal wel 44.000 planten. In de jaargetijden dat de bomen kaal zijn is het lastiger de testgebieden te herkennen. Daarom heeft elke groep een hulststruik als herkenningsboom. Meteen na het planten brengen onze medewerkers net onder de toppen een tape aan die een bepaalde geur verspreid die herten afstoot, om zo de jonge aanplant tegen deze prachtige dieren te beschermen. Want het zou toch zonde zijn van al het werk als zij zich hieraan tegoed doen!

Vochthoudende bemesting
Bij het planten wordt afwisselend gebruik gemaakt van een gangbare bemesting en een mestgel. Als hier vocht bijkomt zwelt het aan tot vochthoudende mest. Tijdens dit experiment wordt onderzocht of de planten beter aangroeien als gel wordt toegepast. Dit handwerk past uitstekend bij onze medewerkers. Ze vinden het prachtig om mee te werken aan zo’n belangrijke test die moet uitwijzen of de aangroeikans van planten vergroot kan worden.

Heb jij ook zo’n leuk experiment op de planning staan, bel (0413 33 44 55) of mail me dan gerust. Dan bekijken we samen wat de beste oplossing is en bijten we ons erin vast als een toegewijde laborant.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.