Alle ambtenaren zijn lui!

De vooroordelen over ambtenaren zijn niet van de lucht. Ambtenaren zijn oude grijze mannen die wel erg veel tijd nodig hebben om een bakje koffie te halen, onder werktijd internetten of spelletjes spelen als patience en op vrijdagmiddag nooit bereikbaar zijn. Ze kijken constant naar buiten van verveling, die raamambtenaren. Daarbij komt nog de ergerlijke negen-tot-vijfmentaliteit. Ambtenaren zijn lui, links en smijten met geld.

Je zou maar ambtenaar zijn: elk feestje jezelf wapenen tegen alle leuke grappen en grollen. ‘Wat staat er op een grafsteen van een ambtenaar? Hier rust hij verder.’ En: ‘Waarom kijkt een ambtenaar thuis niet uit het raam? Omdat hij anders op zijn werk niets meer te doen heeft.’

In mijn dagelijkse werk heb ik veel te maken met gemeenten en ervaar juist het tegenovergestelde. Mijn contactpersonen zijn hardwerkende ambtenaren, die door hun jarenlange ervaring veel kennis en kunde hebben opgebouwd en oog hebben voor de langere termijn. We hebben het ambtenarenapparaat zien afnemen en de gemeentelijke verantwoordelijkheid zien toenemen, dus ze doen met minder mensen meer werk. Er wordt veel samengewerkt om ontwikkelingen in de maatschappij vorm te geven, zoals momenteel duidelijk te zien is in Cuijk, Grave en Mill. En als je hoort wat er in Veghel gebeurt, de herindeling naar Meierijstad, dan wordt daar een hoge mate van flexibiliteit aan de dag gelegd.

Uit de manier waarop ze contracten met ons afsluiten blijkt dat ze de marktontwikkelingen goed bijhouden. Bovendien veranderen wet- en regelgeving, ook Europees gezien, regelmatig en daar weten ze toch steeds weer een mouw aan te passen. Bijvoorbeeld door het inhuren van professionele bedrijven, waardoor een ontwikkeling plaatsvindt van uitvoerder tot regisseur.

De ambtenaren die ik ken hebben facilitaire dienstverlening hoog in het vaandel en geven hier graag een sociale invulling aan door de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om zo alle mensen in onze samenleving een eerlijke kans te geven.

Ambtenaren zijn heel geduldig, niet te verwarren met lui, want dat is echt iets anders. Ze weten op een onafhankelijke manier inhoud te geven aan onze democratie: ze zijn er voor ons allemaal. Wat denk jij, zou het zonder ambtenaren niet een gigantische puinhoop worden in ons kikkerlandje? Bel (0413 334455) of mail me, want ik ben echt benieuwd hoe jij hierover denkt!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.