Wat zou jij kiezen, brood of een boot?

Overig

Om mensen te stimuleren na ontslag weer zo snel mogelijk aan het werk te gaan, is vorig jaar juli met de Wet werk en zekerheid (WWZ) de ontslagvergoeding omgezet naar een transitievergoeding. Deze is ervoor bedoeld om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Het geld gaat naar de medewerker die hiermee in zichzelf kan investeren door bijvoorbeeld een opleiding te volgen, een coach in de arm te nemen of een re-integratiebureau in te schakelen.

Alle medewerkers hebben hier onder bepaalde voorwaarden recht op, ook flexwerkers. Hiermee verschuift echter ook de verantwoordelijkheid voor werk naar de werknemer: de wet stelt nadrukkelijk dat een transitievergoeding een middel is om weer aan het werk te komen. Het is dus geen extraatje of een aanvulling. Toch potten mensen het vaak op, voor later bijvoorbeeld. Ze hebben daarbij niet in de gaten dat als de WW-periode is verstreken en de bijstand in zicht komt, dit vermogen eerst ‘opgegeten’ moet worden. Investeren in een goede toekomst is dus veel slimmer en kan ervoor zorgen dat een medewerker nog een mooi bedrag overhoudt van de transitievergoeding, om een boot te kopen bijvoorbeeld ;-).

De nieuwe wetgeving betekent ook voor werkgevers nieuwe kansen. Biedt de werkgever zijn medewerker een outplacementtraject, begeleid door bijvoorbeeld IBN, dan vergroot dat de kans op een nieuwe baan aanzienlijk. De gang naar de kantonrechter kan hiermee worden voorkomen en werkgever en werknemer kunnen zelf onderhandelen over de hoogte van de transitievergoeding. Een win-winsituatie, waarbij de medewerker meteen kan doorstromen van baan naar baan en dus geen beroep hoeft te doen op een WW-uitkering. De werkgever bespaart geld doordat hij een lagere of zelfs geen transitievergoeding hoeft te betalen. Kijk maar eens op: https://www.arbeidsrechtnieuws.nl/transitievergoeding-verplicht-vaststellingsovereenkomst/

Wil jij ook zo’n win-winsituatie creëren, waardoor er geld overblijft voor een boot? Bel (0413 334455) of mail me gerust, ik help je graag verder.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.