Subsidie aan sociale onderneming geldverspilling?

Ook al krijgen wij steeds minder subsidie, gemeenten en overheden die het verstrekken vragen zich natuurlijk wel af of het geld goed besteed wordt. En terecht! Het rendement is echter niet alleen in geld uit te drukken. Want wat is het waard als iemand die het leven niet meer zag zitten, er toch weer zin in heeft? De neveneffecten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen blijken opzienbarend.

De afgelopen maanden hebben twee studenten van de Avans Hogeschool in Den Bosch het maatschappelijk rendement van IBN inzichtelijk gemaakt. Dit bestaat uit realiseerbare baten, impact die te meten is, en maatschappelijke effecten die niet in geld zijn uit te drukken, de zogenaamde beleefde baten. Uit het onderzoek blijkt dat de realiseerbare baten opwegen tegen de maatschappelijke kosten. Heb je interesse in de berekeningen, dan leg ik deze graag een keer aan je voor.

Wat ik minstens zo interessant vind zijn de beleefde waarden van IBN. Met deze waarden vervullen wij als sociale onderneming immers onze maatschappelijke functie. De studenten hebben naar drie stakeholders gekeken: de medewerkers, gemeenten en het reguliere bedrijfsleven. Gezien onze missie – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen bieden door het optimaal benutten van talenten, met renderend werk waar iedereen trots op is – beperk ik me op deze plek tot onze medewerkers.

En wat zie je dan: door hun werk bij IBN krijgen ze meer eigenwaarde, meer structuur in hun leven, een sociaal netwerk en waardering, iets waar ieder mens behoefte aan heeft. Bij IBN stimuleren we een gezonde levensstijl. Onze medewerkers gaan hierdoor meer sporten, gezonder eten en stoppen met roken, met een dalend ziekteverzuim als resultaat. Door chronische ziektes is het ziekteverzuim onder onze medewerkers dan misschien wat hoger, maar het heeft een positieve uitstraling naar andere medewerkers, ook in het reguliere bedrijfsleven. Ze zien namelijk hoe mensen die altijd ziek zijn toch elke dag weer aan de slag gaan, en melden zichzelf daardoor minder snel ziek. Ze trekken zich op aan deze collega’s.

Door middel van onze opleidingen en trainingen blijven we talenten verder ontwikkelen en zorgen we ervoor dat onze medewerkers kunnen meedraaien in de steeds sneller veranderende maatschappij. En heeft iemand de potentie om door te stromen naar het reguliere bedrijfsleven, dan stomen we hem of haar klaar door de beroepsvaardigheden eigen te maken.

Op deze manier komen onze medewerkers steeds lekkerder in hun vel te zitten. Ze maken minder gebruik van (verslavings)zorg, belanden niet in de criminaliteit en hun directe omgeving wordt enorm ontlast. Dit rendement is misschien niet in geld uit te drukken, maar je kunt je voorstellen wat een voordelen het biedt voor de maatschappij.

Het mooiste om te zien vind ik als mensen weer gaan verlangen naar de volgende dag. Dat ze door hun werk bij IBN naar een niveau gebracht worden dat het leven weer zin heeft. Als dat lukt, dan hebben we het goed gedaan en zijn er een heleboel problemen uit de wereld geholpen.

Onze twee stagiairs hebben met dit onderzoek bij IBN een prijs gewonnen voor het beste afstudeerproject van de hogeschool en zijn uiteindelijk afgestudeerd met een 9! Zou je het weleens willen inzien? Bel (0413-334455) of mail me dan gerust, ik laat je graag zien hoe goed het subsidiegeld terechtkomt.

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.