Acht bijzondere plekken in De Maashorst die je écht gezien moet hebben

Overig

Door mijn werk kom ik veel in De Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord-Brabant, bestaande uit een prachtige natuurkern met bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. Zelfs na al die jaren word ik nog steeds verrast door het adembenemende natuurschoon dat het te bieden heeft. Waar je die plekken precies kunt vinden?

De Maashorst wordt omgeven door de kernen van de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Het doel van Stichting Maashorst in Uitvoering is een natuurlijke overgang creëren van de dynamiek van stad en dorp naar de luwte van het platteland en de stilte van de natuur. Samen met mijn collega’s ben ik in de bevoorrechte positie een steentje bij te mogen dragen aan het onderhoud en de omvorming van het gebied. Zo onderhouden we de beplanting, maar renoveren bijvoorbeeld ook parkeerplaatsen naar Maashorst-stijl.

Werken in de natuur geeft je energie, dat zie ik ook bij onze medewerkers. Vooral mensen met autisme of ADHD ervaren rust tijdens hun werk: de natuur is een goede plek om op te laden. Daarom wil ik de mooiste plekjes graag met je delen.

 1. De Brobbelbies:
  De Brobbelbies bevindt zich in Schaijk en bestaat uit kleine en grotere veldjes in een mooi en open gemengd bos. Door beweging van de bodem rond de Peelbreuk komt daar op onverwachte plaatsen water opborrelen en zijn vennen en moerassen ontstaan. In dit begrazingsgebied kom je tijdens een wandel- of fietstocht naast de bekende schapen en Schotse hooglanders ook het grootste Europese rund tegen, de wisent.
 2. Bedafse bergen:
  Een langgerekt natuurgebied van 75 hectaren, dat voor het grootste deel in Uden ligt. In de Middeleeuwen is hier een stuifzandrug ontstaan, die begin 20e eeuw met een naaldbos is beplant. Deze stuifzandrug, met hoogten tot 25 meter, wordt geflankeerd door een heideveld. Mijn herinneringen aan de Bedafse bergen: hutten bouwen en van de berg rollen, en in de winter sleeën. Bij helder weer de top van het provinciehuis bekijken.
 3. Theater Naat Piek:
  Gelegen in de bossen, aan de PNEMstraat 1 in Uden. Dit openlucht- en binnentheater biedt bijzondere voorstellingen voor jong en oud. Kijk voor meer informatie op www.naatpiek.nl.
 4. Slabroekse heide:
  Vanuit Natuurcentrum De Maashorst aan de Erenakkerstraat te Nistelrode, kun je deelnemen aan een wandeling over de Slabroekse heide. Eind augustus staat de heide in bloei: een lust voor het oog! Ben je op de fiets, dan kom je via het Slingerpad door de Slabroekse heide.
 5. De Herperduin:
  Dit prachtige gebied in de gemeente Oss geeft een goed beeld van het natuurschoon: naald- en loofbomen, heide, heuvels met zandverstuivingen, vennen en recreatieplassen. Je ontmoet er onder meer Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s. In De Herperduin zijn vijf wandelroutes uitgezet.
 6. Golfbanen:
  Voor de golfliefhebbers biedt De Maashorst twee clubs: The Duke in Nistelrode en Golfpark de Leemskuilen in Uden. Rondom de golfbanen van The Duke zijn bossen aangeplant, om zo een mooie verbintenis te maken met de omliggende natuur. Ook Golfpark de Leemskuilen ligt prachtig aan de rand van De Maashorst.
 7. Natuurbegraafplaats:
  Aan de Franse Baan 2 in Schaijk vind je Natuurbegraafplaats Maashorst. Deze is vrij toegankelijk en dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Voor sommigen klinkt het misschien raar, maar het is een mooie, rustige plek om te wandelen.
 8. Wisenten:
  Sinds maart 2016 leven er wisenten op de Maashorst. Wisenten leveren, nog meer dan andere grazers, een belangrijke bijdrage aan de variatie in de natuur en voorkomen het dichtgroeien van het gebied. Aan de Udensedreef is een uitkijkpunt ingericht. Op de website www.allemaalmaashorst.nl staat informatie over wandelingen naar het leefgebied van de wisenten.

Dit zijn voor mij allemaal bijzondere plekken, waar je echt kunt genieten van de natuur. Na een mooie wandeling of fietstocht zijn er ook diverse gezellige horecagelegenheden waar je de dag kunt afsluiten met een hapje en een drankje. Denk aan Gasterij De Pier, De Heische Tip, Restaurant Herperduin, Restaurant Zaal ’t Putje en Hullie Speelboerderij.

Ik wens je heel veel ontspannen uurtjes in De Maashorst!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.