Kerstpakketten en Social Return: hoezo dat?

Door gastblogger Tim Witsiers, teamleider IBN Productie

Door de Participatiewet worden werkgevers actief betrokken bij het beschikbaar stellen van werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sommige ondernemers vinden dit een hele kluif. Er zijn echter een heleboel alternatieve varianten om medewerkers uit deze doelgroep duurzaam aan werk te helpen. Door kerstpakketten te bestellen bijvoorbeeld!

Social Return houdt voor werkgevers in dat zij iets teruggeven aan de samenleving en is samen met duurzaam inkopen de basis voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mensen die ondanks hun beperkingen toch deelnemen aan het arbeidsproces geven op hun beurt ook iets terug aan de samenleving, omdat ze minder of helemaal geen aanspraak (meer) doen op het sociale vangnet. Bovendien ontwikkelen ze zich ook persoonlijk, met alle positieve effecten voor henzelf en hun omgeving als resultaat.

De bekendste vorm van Social Return is iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen, of laten detacheren. Voor bedrijven met heel specialistisch werk, een geautomatiseerd proces of eenmanszaken is dit echter niet altijd mogelijk. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel vormen van Social Return, zodat ook deze organisaties er invulling aan kunnen geven.

Een variant is bijvoorbeeld compensatieorders. Hierbij wordt Social Return doorgespeeld naar een sociaal ondernemer, een onderaannemer of aanbieder van diensten. Denk aan het verzorgen van de catering in een bedrijfskantine, het bijhouden van de groenvoorziening rondom een gebouw, het schoonmaken van een bedrijfspand of het uitvoeren van allerlei kleinere bedrijfsklussen. Maar ook inkopen van kerstpakketten behoort tot de mogelijkheden, mits dit aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Als teamleider bij IBN Productie ben ik nauw betrokken bij een nieuw initiatief van IBN, het samenstellen van kerstpakketten mét social impact. We spelen hiermee in op de groeiende vraag naar maatschappelijk verantwoorde cadeaus tijdens de feestmaanden. Werkgevers zijn vaak verbaasd als ze horen dat IBN kerstpakketten aanbiedt, en dat ze hiermee invulling kunnen geven aan Social Return. Dit zonder concessies te doen aan de kwaliteit en/of kwantiteit en tegen een marktconforme prijs.

Samengevat zijn er voldoende mogelijkheden voor de invulling van een Social Return-doelstelling. Wij gaan graag met je in overleg om tot een passende oplossing te komen. Lukt dat niet op basis van de standaard mogelijkheden, dan bieden we je graag een maatwerkoplossing. Want uiteindelijk is er voor ieder wat wils. Ook als je graag eens wilt praten over een bijzonder kerstpakket, samengesteld door bijzondere mensen, komen we graag met je in contact. Je kunt het maar alvast geregeld hebben!

Bewaren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.