Taalterreur!

Overig

Door gastblogger Harm van Zutphen

Triest maar waar. Ook in Nederland komt het voor: taalterreur. Een boodschap zo ingewikkeld maken dat de ontvanger deze niet begrijpt. Het gebeurt vaak onbewust, maar helaas soms ook bewust. Lezers begrijpen niet wat ze moeten doen. Ze lopen dan bijvoorbeeld een voordeel mis of komen in de problemen.

Regeling in cao
In de cao voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt staat een mooie regeling. Medewerkers van 62 jaar kunnen minder gaan werken, zonder minder te verdienen. De regeling is jammer genoeg niet zo mooi omschreven:

‘De werktijd per week van de werknemer van 62 jaar en ouder, die een ononderbroken diensttijd heeft van tenminste 5 jaren die direct voorafgaat aan de ingangsdatum van de vermindering van de werktijd, waarbij een onderbreking van 2 maanden of minder niet als een onderbreking wordt aangemerkt, wordt, tenzij het bedrijfsbelang zich daartegen verzet, op zijn verzoek met 1/5 deel teruggebracht, gemiddeld over 26 weken, met behoud van de formele arbeidsduur onder doorbetaling van 100% van het loon.’

Zo kan het ook
Zorg dat de boodschap voor iedereen duidelijk is. Dan kunnen meer mensen gebruikmaken van deze regeling. Die bestaat namelijk niet voor niets.

De werktijd per week wordt 1/5 deel minder. Er wordt daarbij gerekend met een gemiddeld aantal uur werken in 26 weken. Je mag meedoen als je 62 jaar of ouder bent. Je moet op zijn minst 5 jaar in dienst zijn op het moment dat je minder gaat werken. Je mag ondertussen korte tijd uit dienst zijn geweest. Dat mag hoogstens 2 maanden zijn. De werkgever moet je toestemming geven om minder te gaan werken. Het kan zijn dat ze dat niet doen. Dat mag, als het bedrijf anders in de problemen komt.

Duidelijke taal
We houden er allemaal van teksten te lezen die geschreven zijn in duidelijke taal. Dat is onderzocht. Het geldt ook voor hoger opgeleiden. Toch gaat het vaak fout op het moment dat we zelf gaan schrijven. We vinden het dan opeens belangrijk er iets moois of leuks van te maken.

Trap alsjeblieft niet in die valkuil. Houd je boodschap kort en krachtig en laat moeilijke woorden weg. Je ontvanger moet begrijpen wat er staat. Daar gaat het om.

Je andere schrijftalenten kun je altijd nog gebruiken voor het schrijven van een boek.

Veel succes met duidelijk schrijven!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.