Mens en machine: nog betere maatjes in 2019!

Dik een jaar geleden schreef ik vol enthousiasme mijn blog over robots, dat ze mensen aan werk helpen. Een paar weken eerder hadden we vier robots in gebruik genomen. Mijn vermoeden dat ze werk opleveren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt was juist. We staan nu aan de vooravond van een volgende stap: het toepassen van moderne technologieën. Wat zou het mooi zijn als die het mogelijk gaan maken om mensen op een hoger niveau mee te laten doen in het arbeidsproces!

Binnen IBN hebben de meeste medewerkers een steuntje in de rug nodig om volwaardig deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces. Veel werkzaamheden zijn te moeilijk of fysiek te zwaar voor hen. Hoe kunnen we de nieuwe technologieën inzetten om onze mensen verder te ontwikkelen en ze klaar te stomen voor het reguliere bedrijfsleven of langer inzetbaar te houden in het reguliere arbeidsproces? 

Challenge: Technologie voor inclusie

In het bedrijfsleven is de inzet van robotisering en mechanisering aan de orde van de dag. Nieuwe magazijnen bijvoorbeeld, zijn volledig gerobotiseerd en je ziet hier dan ook bijna geen mensen meer. Deze ontwikkeling is een van de redenen waarom IBN Productie de uitdaging aangaat om medewerkers met behulp van technologie op een hoger niveau te laten presteren. Het UWV en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zien hier ook toekomst in. Onder de noemer ‘De Coalitie voor Technologie en Inclusie’ zetten zij zich in om de domeinen van technologie en werk met elkaar te verbinden, met als doel mensen met een arbeidsbeperking in staat te stellen volwaardig mee te werken. Ze roepen organisaties op tot een challenge en met concrete ideeën te komen. Bij IBN gaan we deze uitdaging graag aan!

Technologie implementeren

Veel technologieën zijn al ontwikkeld, maar worden nog niet of zeer beperkt toegepast. Zoals bijvoorbeeld de Exoskeletten, een flexibel harnas, waar je goed in kunt bewegen. Ze ondersteunen het menselijk lichaam bij (zware) fysieke arbeid, waardoor medewerkers het werk langer kunnen blijven doen. Om dit soort mogelijkheden bij IBN te implementeren, werken we nauw samen met technologiepartners. En zijn we actief betrokken bij onze branchevereniging Cedris, bij de werkgroep KIT: Kennisalliantie, Inclusie en Technologie.

Mixed reality bril

Medewerkers die cognitief beperkt zijn, kunnen bepaalde werkzaamheden nu niet zelfstandig uitvoeren. Wij willen bewijzen dat met de toepassing van een mixed reality bril het voor hen wel mogelijk is om deel te nemen aan het complexe assemblageproces van onze elektrische scooters. Of om foutloos orders te picken, al heeft een magazijn wel meer dan 15.000 producten. Met de toepassing van mixed reality ontstaan nieuwe mogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Het is ons doel mensen volwaardig mee te laten doen. Nieuwe technologieën kunnen er zelfs voor zorgen dat dat op een hoger niveau mogelijk is. Ik weet daarom zeker dat in 2019 mens en machine steeds betere maatjes worden. Het is de synergie die daarvoor gaat zorgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.