Ontmoetingen faciliteren: het werkt!

Vroeger had elk clubje zijn eigen ‘clubhuis’. Scholen, buurthuizen, sportverenigingen, de kinderopvang, elke instelling had een eigen pand. Gemeenten lopen echter tegen het probleem aan van veroudering van maatschappelijk vastgoed. Hierdoor is het idee van de multifunctionele accommodatie (mfa) ontstaan. Ik vind het prachtig om te zien welke voordelen dat allemaal biedt, vooral voor de inclusieve samenleving.

Door Wil Bongarts

Elkaar ontmoeten
In een mfa komen allerlei mensen met elkaar in contact, zoals bijvoorbeeld bij het Muzerijk in Uden. Doordat hier twee scholen, het buurthuis, een sportzaal, twee woongroepen met dementerende ouderen, dagbesteding, naschoolse opvang, een kinderclub en zo’n tien gezondheidsdisciplines ondergebracht zijn, ontmoeten al deze verschillende mensen elkaar regelmatig. Het horecaplein is het kloppend hart. Op den duur leren de kinderen, ouderen, buurtbewoners en mensen die zorg nodig hebben, elkaar beter kennen. Kijk hier maar eens hoe fantastisch dat is.

Vrijwilligers onmisbaar
Doordat verschillende organisaties gaan samenwerken in één gebouw, kunnen bepaalde kosten gedeeld worden. Bijvoorbeeld voor de huur, schoonmaak, conciërge, het terreinonderhoud en de algemene voorzieningen. Ondanks de besparingen die dat oplevert, is het budget niet meer toereikend om overal betaalde krachten in te zetten. Vrijwilligers zijn daarom onmisbaar.

Professionele schil
In de praktijk blijkt echter dat het een illusie is om te denken dat mfa’s geheel door vrijwilligers gerund kunnen worden. Natuurlijk, ze zijn enthousiast en zonder hun inzet hebben mfa’s geen bestaansrecht. Maar niet alles gaat vanzelf en daarom is er een professionele schil nodig om het dagelijkse reilen en zeilen in goede banen te leiden. Als de continuïteit en kwaliteit gewaarborgd zijn, en de sfeer is goed, dan trekt dat vanzelf vrijwilligers aan. De dynamiek een handje helpen, zo zie ik het eigenlijk.

Vertaalslag naar werk
Omdat wij kennis hebben van het werk – zoals de schoonmaak, het beheer en de exploitatie van zulke gebouwen – kunnen wij met de gemeente en alle andere partijen samen bepalen hoe dit soort omgevingen beheerd en geëxploiteerd kunnen worden. En kunnen we het werk vertalen naar mensen. Wij zijn gewend om met mensen te werken met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is mooi om te zien dat zij nog een extra dimensie toevoegen aan de diversiteit binnen Muzerijk.

Mensen verbinden
In een goed georganiseerde mfa kunnen de verschillende activiteiten op een goede manier plaatsvinden, binnen de financiële kaders die er zijn. Dat hiermee tevens een hoger doel wordt bereikt – namelijk burgerparticipatie, maar ook mensen uit een isolement halen – is alleen maar toe te juichen. Ik vind het dan ook geweldig om te constateren dat IBN steeds vaker wordt gevraagd mee te denken over mfa’s. Ontmoetingen faciliteren, mensen met elkaar verbinden: ik word er enthousiast van omdat ik zie dat het écht werkt. Het geeft me heel veel voldoening!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.