Door innovatieve toepassingen kunnen medewerkers zich ontwikkelen in het werk

Overig

In november ben ik bij IBN gestart in het team Continu Verbeteren, mede met de opdracht om het programma innovatie verder uit te rollen. Ik ben blij met deze uitdaging, het onderwerp past goed in ons team. Het ultieme doel is zo innovatief mogelijk om te gaan met belemmeringen en beperkingen, om zo de mogelijkheden voor onze medewerkers te verbreden. Kortom, ze krijgen meer kansen in het werk. Het valt me op dat er binnen de diverse bedrijfsonderdelen al op heel veel manieren innovatie wordt ingezet.

Door Steffi Muller, Adviseur Continu verbeteren bij IBN

Inclusieve innovatie
Binnen ons team maken we ons sterk voor innovatieve toepassingen die het werk lichter maken of mensen helpen dingen wél te kunnen. IBN kan hierdoor moeilijkere opdrachten aannemen en daarmee medewerkers passend, volwaardig en interessant werk bieden. Zo vergroten we de participatie op de arbeidsmarkt.

Twee sporen
We hanteren hiervoor een tweesporenbeleid. Enerzijds gaan we op de locaties inventariseren wat er al is ontwikkeld en welke pilots er lopen. Anderzijds zijn we aangehaakt bij Stichting STIP, een samenwerkingsverband met collega-leerwerkbedrijven (WeenerXL en WSD), op het gebied van innovatie. Dit netwerk stelt ons in staat beter zicht te krijgen op wat ons verder kan helpen.

Nieuwe mogelijkheden in werk
Bij STIP gaat het vooral om technologische innovaties, zoals bijvoorbeeld de heftrucksimulator die nu in ontwikkeling is. Het is alsof je op een echte heftruck zit en een opdracht uitvoert in het magazijn. Medewerkers kunnen zo kennismaken met een ander soort werk. Als ze trots zijn omdat blijkt dat ze meer kunnen dan ze vooraf dachten, kan het werken als een activator. Dan gaan medewerkers meer openstaan voor nieuwe mogelijkheden in werk.

Technische innovatieve toepassingen
Het grappige is dat we binnen IBN al veel doen, maar dat mensen het vaak niet zien als innovatie. Zoals de wiedwagen bij de kwekerijen: medewerkers die niet staand en bukkend kunnen werken, konden voorheen niet wieden. Door de uitvinding van de wiedwagen, een plateau op wielen dat boven de bedden met plantjes wordt gereden, is deze beperking opgelost. Echt een super goede vondst, jaren geleden al ontwikkeld. Nog zo’n voorbeeld is de sorteerbak: een eenvoudige, ijzeren bak met vijf verticale banen en aan de onderkant een verzamelgleuf waar een zakje overheen geschoven wordt. Voorheen moesten de medewerkers alle kleine onderdelen uit aparte bakjes pakken, echt priegelwerk. In de sorteerbak worden de onderdelen via de verticale banen in de verzamelgleuf geschoven. Hiervoor hoeft de motoriek niet zo fijn te zijn, het is ergonomisch makkelijker. Het werkt ook sneller en de foutkans is kleiner. Dit soort innovaties worden vaak bedacht door onze technische dienst en de engineers, voor hen ‘all part of the job’, terwijl het echt wel bijzonder is.

Technologie draagt bij
Technologie neemt bepaalde werkzaamheden over van mensen, dat is waar. Maar veel belangrijker is dat het extra tools biedt om mensen te begeleiden naar werk. Zoals de schoonmaaktraining via een VR-bril, Virtual Reality. Hiermee worden in de gewenste taal bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden voorgedaan en toegelicht in 3D. Met een controller kan de medewerker daarna zelf oefenen. Hierdoor kunnen meer mensen aan de slag in de schoonmaak. Een andere technologie die we binnen IBN willen gaan testen is de AR-bril, Augmented Reality, waarmee je naar de werkelijke situatie kijkt waarin je je begeeft, met daarnaast een foto of filmpje met de betreffende werkinstructie.

Aansprekende werkzaamheden
Binnen Bedrijfsdiensten gaan ze een test doen met vertaaloortjes: praat je in het Nederlands tegen een medewerker, dan vertaalt de app de instructies naar bijvoorbeeld Oekraïens. En er loopt een pilot met een schoonmaakrobot, die stofzuigt en schrobt. Het is een computergestuurd apparaat, dat vooral jongeren heel erg aanspreekt. Is een pilot succesvol, dan rollen we de innovatie IBN-breed uit.

Stappen maken
Samengevat gaat het om benutten van potentieel, zodat mensen stappen kunnen maken in hun ontwikkeling. Daar worden mensen blij van, dat vind ik zo tof! Daarom is het belangrijk alle initiatieven die op de werkvloer leven, in stand te houden en te volgen. Ik ben hiervoor graag het aanspreekpunt, zodat ik collega’s die tegen hetzelfde probleem aanlopen met elkaar kan verbinden. Innovatieve oplossingen bedenken en uitvoeren, zodat onze collega’s kunnen groeien en mogelijk meer uit zichzelf kunnen halen: dat moet in ons DNA komen!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.