Jongeren maximaal laten ontwikkelen in hun werk op een manier die hen aanspreekt, daar ben ik altijd in geïnteresseerd geweest. In ons familiebedrijf Vebego werken we ook veel met jongeren die aan het begin van hun werkzame leven begeleiding nodig hebben. Als je kijkt naar IBN dan hebben zij heel goed begrepen dat de jeugd de toekomst heeft. Hun projecten en acties om jongeren aan zich te binden werpen hun vruchten af. Dat vind ik een mooie ontwikkeling, ik ben trots op IBN dat ze hier strategisch op inzetten.
Door Ton Goedmakers, lid Raad van Commissarissen bij IBN
Mensen een kans bieden mee te doen
Samen met de aandeelhouders – de gemeenten Bernheze, Boekel, Land van Cuijk, Maashorst, Meierijstad en Oss – werkt IBN aan een inclusieve arbeidsmarkt. Om deze missie te vervullen, spant IBN zich enorm in om mensen zo optimaal mogelijk te begeleiden naar een (reguliere) baan. Dat is wat onze bedrijven gemeen hebben: Vebego heeft ook een mensgerichte cultuur waarin er plaats is voor iedereen en aandacht voor persoonlijke groei. Er is al een jarenlange samenwerking tussen IBN en Vebego, met name op het gebied van facilitaire diensten. Inmiddels staat bij Vebego de derde generatie aan het roer, mijn zoon Ton. Ik ben nog steeds bij IBN betrokken als lid van de Raad van Commissarissen, nu zo’n zeventien jaar. In de tijd dat Peter van der Steen nog algemeen directeur was, ben ik gestart.
Strategisch samenwerken
Ingegeven door de komst van de Participatiewet, is IBN zich jaren geleden al breder gaan oriënteren. De klassieke SW-doelgroep krimpt, deze medewerkers gaan met pensioen of stoppen om andere redenen. Dan is de jeugd een belangrijke doelgroep. Als we die niet helpen met werk waar ze plezier in hebben en waardoor ze zich volwaardig voelen, dan is er geen aansluiting met deze groep. IBN heeft contact gezocht met scholen en is gaan praten met gemeenten, op verschillende niveaus. Om zo tactisch en strategisch met hen te kunnen samenwerken voor een betere verbinding met deze groep.
Werkleertrajecten
Je ziet steeds meer leerlingen uitvallen in het mbo. Dat komt doordat ze heel jong moeten kiezen en door het brede aanbod last hebben van keuzestress. De kans dat ze een opleiding gaan volgen die ze niet leuk vinden is hierdoor groter. Ook als iemand bijvoorbeeld automonteur wil worden maar tijdens de opleiding veel theoretische vakken moet volgen, haakt een goede vakman in spe wellicht toch af. En dat is heel jammer. Daarom is het zo goed dat IBN werkleertrajecten aanbiedt met mbo-praktijkverklaringen.
Mbo-praktijkverklaringen
Als Erkend Leerbedrijf werkt IBN samen met het Koning Willem I College en Yuverta. Als iemand via IBN een werkleertraject volgt, dan kan hij of zij in het bezit komen van een mbo-praktijkverklaring. Het bewijst dat je iets geleerd hebt door te doén, zodat werkgevers kunnen zien wat iemand in zijn mars heeft. Dit kan voor veel jongeren een mooie start zijn van een volwaardige carrière.
IBN biedt intensieve begeleiding en salaris
De rol die IBN vervult is ontzettend belangrijk, vooral omdat werkgevers zitten te springen om mensen maar meestal niet de tijd en capaciteit hebben jongeren intensief te begeleiden. IBN kan jongeren- en leerwerkcoaches inzetten die de nodige begeleiding kunnen bieden. Uit de evaluatie van 2022 blijkt bovendien dat het vooral voor jongeren uit gezinnen die minder te besteden hebben cruciaal is dat ze ook meteen een salaris ontvangen. IBN geeft de kans via leerwerktrajecten een
inkomen te verwerven, ook al is de productiviteit in het begin vrij laag. Dit heeft het imago van IBN een flinke boost gegeven.
Imago nog meer versterken
IBN wil echter nog een positiever bedrijfsimago realiseren bij de jeugd en zet hiervoor allerlei initiatieven op. Zoals het Open Space event in april, waar jongeren uitgenodigd waren om over diverse onderwerpen in gesprek te gaan. Dit heeft informatie opgeleverd over wat jongeren zelf willen en hoe IBN een aantrekkelijke werkgever kan zijn. Ik vind dit mooie ontwikkelingen en ben trots op IBN dat ze hier zoveel aandacht voor hebben.
Investeren in jongeren een must
De jeugd heeft de toekomst, daarom vind ik het zo belangrijk dat bedrijven stappen ondernemen om hen vroeg in het bedrijfsleven te laten integreren. Ik begrijp dat het soms lastig is om te investeren in jonge mensen in de hoop dat ze zich ontwikkelen binnen jouw bedrijf. Maar dat is geen excuus om het niet te doen. Wil jij jongeren die extra ondersteuning naar werk nodig hebben een kans bieden maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Klop dan aan bij IBN, zij hebben door de jaren heen een enorme expertise opgebouwd.