Stel, je staat zelf buitenspel…

Mensen volwaardig werk bieden, ook als de aansluiting op de arbeidsmarkt wat minder vanzelfsprekend is, dat is waar we bij IBN elke dag mee bezig zijn. Ik merk dat men vaak denkt aan een bepaalde groep mensen als er wordt gesproken over een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar jij en ik kunnen ook zomaar buitenspel komen staan.

Beleid voeren, strategische keuzes maken en samenwerkingsverbanden aangaan met andere partijen zijn zaken die mij dagelijks bezighouden. Hierdoor sta ik niet elke dag in direct contact met onze medewerkers, maar ze uit het oog verliezen doe ik zeker niet. Hoe zou ik anders de juiste beslissingen kunnen nemen?

 

Op maat gesneden

Zo neem ik tijdens bijeenkomsten en gesprekken graag een verhaal van een medewerker als voorbeeld om toe te lichten wat IBN kan betekenen voor mens en maatschappij. Een verhaal dat duidelijk maakt hoe succesvol iemand kan worden als de benadering op maat gesneden is. Zo ook een jongeman die ontslag kreeg omdat zijn werkgever door de crisis niet meer genoeg werk voor hem had. Het lukte hem niet een nieuwe baan te vinden en hij wist ook niet goed wat hij wilde. Door het systeem waarin hij moest meelopen terwijl dat niet bij hem paste, raakte hij depressief. Hij bouwde schulden op, zijn relatie liep op de klippen en uiteindelijk woonde hij weer bij zijn vader, zonder enige inkomsten.

 

Uit het dal

De gemeente  had kunnen denken, zo, dit is niet meer onze verantwoordelijkheid. Maar dat hebben ze niet gedaan. In het kader van de Participatiewet is hij met ons in contact gebracht. Na een aantal gesprekken ging hij aan de slag bij een van onze klanten, drie dagen per week, om weer in het ritme te komen. Door de positieve benadering van het bouwbedrijf – ze gaven hem bijvoorbeeld een wekker cadeau toen hij zich had verslapen – is het gelukt hem uit het dal te trekken. Hij werkt nu fulltime, is zelfs bij ons uitgestroomd en heeft een contract ondertekend bij het bouwbedrijf. Zonder de begeleiding van IBN was dit nooit zo gelukt, zegt hij er zelf over.

 

Het kan iedereen overkomen

Dit is het verhaal van een gezonde jongeman, die even de weg kwijt was. Maar zo kan het jou en mij ook vergaan. Stel, je wordt ziek of bent 50-plus en wordt ontslagen? Of er zijn andere omstandigheden waardoor het moeilijk wordt nog mee te mogen doen? Dan hoop jij ook dat er mensen zijn die het lef hebben er anders naar te kijken. Die oog hebben voor jouw talenten en daar bij wijze van spreken een functie omheen kneden. En ja, natuurlijk moet dat van twee kanten komen. Maar ik kan je garanderen dat je met ‘omdenken’ verder komt, met een hele loyale medewerker als resultaat. Toch een fijne gedachte nu de krapte op de arbeidsmarkt steeds groter wordt…

 

Ik hoor graag van je als jij openstaat voor deze visie. Dan kunnen we samen nog heel veel mensen aan werk helpen en behalen we winst voor iedereen!

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.