PG tuin

Met een PG-tuin terug in de tijd

Overig

Thuiszorg & Zorgcentra Pantein heeft ons gevraagd een plan te maken voor een PG-tuin. PG staat voor psychogeriatrisch en de tuin is dan ook bedoeld voor dementerende ouderen. Het gaat om een groep van tien tot twaalf mensen die bij het zorgcentrum in Boxmeer nog geen buitenruimte tot hun beschikking hebben. Dementerenden trekken zich vaak terug in het verre verleden omdat ze zich uit die tijd nog het meeste kunnen herinneren. Daarom is de inrichting van de nieuwe tuin gebaseerd op bomen, planten en materialen uit vervlogen tijden.

Positieve herinneringen

Het ophalen van oude, positieve herinneringen kan bij mensen met dementie prettige gevoelens oproepen, waardoor ze even geen last hebben van de verminderde kwaliteit van het geheugen. Het is voor ons daarom een uitdaging zo goed mogelijk terug te gaan in de tijd en de juiste sfeer te creëren; we gaan iets nieuws ontwikkelen in de oude tijd.

Actief bezig zijn

We hebben al allerlei onderdelen op een rijtje gezet. Zo denken we aan een wandelpad van ouderwetse trottoirtegels, oude bomen voor voldoende schaduw en terrassen om lekker buiten te kunnen zitten. Een gazon, kippenhok of volière en beplanting die doet denken aan vroeger tijden, zoals boerenjasmijn, pioenrozen, maggiplantjes en selderie. En wat dacht je van de herkenbare geur van seringen? Bezigheden waar ze plezier in hebben geven dementerenden het gevoel dat ze nog meetellen. Bovendien werkt de regelmatigheid van bezigheden vertragend op de dementie. De bewoners worden dan ook zoveel mogelijk gemotiveerd actief bezig te zijn. In de tuin zal daarom een planttafel op wielen te vinden zijn. En er wordt een waterpomp aangelegd die met de hand bediend moet worden, zodat ze de planten kunnen watergeven met een gieter. Om de sfeer van vroeger zo goed mogelijk te benaderen, wordt gedacht aan een grote tuinposter met daarop een weiland of een oude molen. En draadloze speakers, waaruit bijvoorbeeld koeiengeluiden te horen zullen zijn.

Zuinig met energie

Wat juist helemaal van déze tijd is, is de wens om de tuin energiezuinig in te richten. Pantein heeft een energie-prijs gewonnen en dat bedrag willen ze besteden aan de PG-tuin. Bijvoorbeeld aan verlichting die zelfvoorzienend is door zonnecollectoren of een windmolentje dat stroom opwekt voor de speakers.

Inspelen op de vraag

Als de PG-tuin is aangelegd, is het de bedoeling dat een van onze medewerkers deze gaat onderhouden. Zo zie je, weer een mooi voorbeeld van inspelen op de vraag van de klant, en in dit geval ook van de bewoners. Het maakt mijn werk afwisselend en dus heel leuk!

Heb jij eigenlijk nog ideeën voor deze retro-tuin? Stuur me dan een e-mail. Ook als je een speciale behoefte hebt, op maat gesneden, mail me dan gerust: ik ga graag de uitdaging met je aan! wbrand@ibn.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.