Sociaal bewogen ondernemers: ik vind ze geweldig!

Je ziet ze steeds meer: ondernemers die ook een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen. Als officiële Social Enterprise klikken we meestal goed met ze. Zo ook met Rob van Hulten, die nu met zijn fietsenspeciaalzaak op een toplocatie is gevestigd in Boxmeer. Dit heeft hij kunnen realiseren door creatief te denken en samen te werken.

Verder denken voor een win-winsituatie
Rob van Hulten had zijn oog laten vallen op een fantastisch pand, tegenover het station in Boxmeer. Voor hem alleen was het echter niet haalbaar, dus bedacht hij een constructie waarmee hij ook nog maatschappelijk verantwoord kan ondernemen. Hij benaderde Stichting Actief (kringloopwinkel) en IBN en opperde zijn fietsenherstelplan. Na intensief beraad is op 1 april 2014 Etappe opgericht, een coöperatie waarin de samenwerking tussen de drie partijen officieel is vastgelegd.

Ruimte delen
Rob van Hulten heeft zijn zaak aan de voorkant en Etappe heeft haar intrek genomen in de grote hal. In de ruimte die nog vrij was aan de achterzijde, recht tegenover het station, is inmiddels een fietsenstalling gevestigd. Ook met hen is er een wisselwerking tot stand gekomen: IBN-medewerkers die toezicht houden op de fietsen.

Aanvullende activiteiten
Het doel van Etappe is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op te laten doen door fietsen op te knappen. Zo krijgen ze de gelegenheid in een (werk)ritme te komen, vaardigheden op te doen en weer een rol te spelen in de samenleving. Werkbegeleiders van Stichting Actief en IBN begeleiden de medewerkers in dit proces. Er worden fietsen gerepareerd en uit oude fietsen nieuwe gemaakt. Door de expertise van het fietsherstelbedrijf wordt er een hoogwaardig eindproduct afgeleverd. Vervolgens zorgt Stichting Actief voor de verkoop van de tweedehands fietsen.

Slim en sociaal ondernemen
Etappe is een voorbeeld van slim en sociaal ondernemen. Zo’n samenwerkingsverband werkt alleen als er vertrouwen is en alle partijen een gelijkwaardig succes kunnen behalen. Etappe bestaat nu bijna een jaar, dus zit eigenlijk nog in de opstartfase, maar de dynamiek komt van alle drie de partijen en daardoor merk je dat het een goed initiatief is. Zo zie je waar het toe kan leiden als je een paar stappen verder denkt. Wat voor Rob van Hulten in eerste instantie een last leek te zijn, is nu een lust, doordat hij nieuwe mogelijkheden heeft gecreëerd.

Ben jij een ondernemer of een ondernemende manager, die graag sociaal wil ondernemen? Neem dan contact met me op: ik vind het geweldig om samen te zoeken naar nieuwe kansen, waarbij het mes aan twee kanten snijdt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.