Het bos van de toekomst groeit in De Maashorst

De gemeente Landerd is zeer actief in het ontwikkelen van hun bosgebieden. Zo ook in het gebied De Maashorst, waar het bos geholpen wordt in de ontwikkeling van het huidige pioniersbos naar een meer ontwikkeld en natuurlijker bos. Ze kiezen daarbij voor kwaliteit. Dat lijkt logisch, maar gebeurt in de praktijk niet altijd. Ik ben er trots op dat wij ons steentje mogen bijdragen aan dit bos van de toekomst.

Kwaliteit betaalt zichzelf
Gemeente Landerd heeft de coördinatie van het beheer van de bossen in handen gegeven van Bosgroep Zuid Nederland. Op dit moment worden door IBN in totaal wel 15.000 stuks bosplantsoen geplant. Wat wij terughoren is dat ze graag met ons werken omdat we in korte tijd veel werk verrichten en met kennis van zaken aan de slag gaan. Vooral voor zo’n plantsoen is het van belang dat de beplanting op de juiste manier wordt gezet. Worden de gaten niet diep genoeg gegraven bijvoorbeeld, dan kunnen de planten door een eventueel droog voorjaar weer verdrogen in de bosgrond, waarvan de bovenlaag immers vaak bestaat uit enkel blad, takken en naalden, en niet uit zand. Zo zie je, kwaliteit betaalt zichzelf.

Inheemse boomsoorten
Men wil in De Maashorst toewerken naar een natuurlijker bos. Dit zijn structuurrijke, gemengde en afwisselende bossen, waarin inheemse boomsoorten overheersen. Om dat in De Maashorst te bewerkstelligen, hebben we groepen aangeplant van 9 tot 25 stuks. IBN-medewerkers uit Boekel, Mill en Landerd hebben vele inheemse boom- en struiksoorten gepoot, zoals essen, wintereik, beuk, hazelaar, hondsroos en haagbeuk. Bij elke groep is een blad- of naaldhoudende struik als taxus of hulst gebruikt, om de groep herkenbaar te houden. Om het begin te vergemakkelijken, is de beplanting voorzien van een startbemesting. Daarnaast is een beschermend laagje zandkorrels aangebracht en een vlaggetje van schilderstape, zodat reeën en konijnen de beplanting met rust laten.

Doelen verenigen
De aanleg van het bosplantsoen is een mooi voorbeeld van het verenigen van verschillende doelen. Bij Gemeente Landerd en Bosgroep Zuid Nederland staat kwaliteit voorop. Onze medewerkers bieden kwaliteit, maar doordat zij een afstand hebben tot de arbeidsmarkt kan ook aan Social Return worden gedaan. Dat is een belangrijk punt voor de particulieren en de gemeenten, die de bosgrond bezitten. Zij hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en kunnen dat hiermee uitdragen.

Heb jij nou ook zo’n mooi project waarvan je je afvraagt of het mogelijk is Social Return toe te passen? Bel (0413 33 44 55) of mail me dan: er is vaak meer mogelijk dan je denkt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.