Peter van Houtum

Hoe zit het met jouw steentje?

Door gastblogger Peter van Houtum, financieel directeur Gebr. Janssen

Hoe ik denk over sociaal ondernemen? Daar heb ik een hele duidelijke mening over. We leven allemaal in dezelfde maatschappij. Als elke ondernemer z’n steentje bijdraagt, krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook een kans. Ze verzetten hartstikke goed werk, dus waarom zou je het niet doen? Sociaal ondernemen is voor ons heel vanzelfsprekend. Dat heeft inmiddels een PSO-certificaat opgeleverd, waar we zeker ons voordeel mee doen.

Samenwerking met IBN

Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is gericht op organisaties die werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt gemeten hoe een organisatie bovengemiddeld scoort ten opzichte van andere organisaties. Door onder andere de nauwe samenwerking met IBN voldoen wij aan de eisen die gesteld worden aan de zogenoemde trede 2. Wij hebben al jaren goede ervaringen met IBN. Zij denken op een creatieve manier mee, zoeken de juiste persoon bij het functieprofiel en begeleiden de medewerker optimaal.

Social Return en het PSO-certificaat

Met name bij overheden wordt bij aanbestedingstrajecten steeds meer gevraagd om Social Return. En de Participatiewet stelt het verplicht. Veel ondernemers voelen zich daardoor gedwongen, vooral in deze tijd. Maar juist nu moet je goed nadenken over hoe je je organisatie inricht en kun je dit makkelijk laten meelopen. Als je de stap eenmaal hebt gezet, geeft het zo’n goed gevoel! Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak een nare periode achter de rug en zijn ontzettend blij dat ze weer aan de slag kunnen. Dat enthousiasme is mooi om te zien en heel aanstekelijk.

Ik merk bij veel gemeenten in Brabant dat het PSO-certificaat al wordt geaccepteerd, zodat we niet bij elke nieuwe opdracht Social Return ad hoc hoeven aan te tonen. De certificering is een bewijs dat het duurzaam in de organisatie is ingebed. Ik zou graag zien dat het de algemene norm wordt.

Loop jij ook warm voor sociaal ondernemen of wil je met me doorpraten over de PSO-certificering als algemene norm? Mail me dan gerust, misschien kunnen we elkaar inspireren!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.