Dieren netwerken

Dieren netwerken bij De Hooge Vorssel, hartje Maashorst!

Overig

The Duke in Nistelrode, voorheen bekend als Company Club De Hooge Vorssel, heeft haar golfbaan uitgebreid. Voor elke hectare uitbreiding op bos- of akkerbouwgrond moest de natuur voor twee hectare gecompenseerd worden, volgens provinciaal en gemeentelijk beleid. In een straal van tien kilometer rondom de golfbaan zijn percelen aangekocht, waar een nieuw natuurgebied is ontwikkeld. De dieren hebben hier een fijne nieuwe plek gekregen, waar ze op hun eigen manier kunnen netwerken.

Natuurcompensatieplan

Door te netwerken op de golfbaan is IBN bij dit project betrokken geraakt. Onze collega’s van Ploegmakers Cultuurtechniek hebben in het beginstadium in 2013 samen met een ecoloog en de bedrijfsleider van de golfbaan een natuurcompensatieplan opgesteld. Ploegmakers heeft al het machinale werk voor haar rekening genomen, IBN de beplanting. In de winter van 2014-2015 is de laatste hand eraan gelegd. Er is een divers gebied ontstaan, met sloten, kikkerpoelen, landschapsheggen en een bloemenweide. De houtwallen zorgen voor beschutte plekken voor de dieren en in de drogere terpen kunnen vossen, dassen en konijnen burchten bouwen. Er zijn ook stukken land die onder water lopen, waar amfibieën zich goed thuis voelen. Het nieuw ontwikkelde gebied, onderdeel van natuurpark De Hooge Vorssel, zorgt voor een goed onderkomen voor vele diersoorten, van insecten tot reeën, en van salamanders en kikkers tot dassen. Het is misschien niet het meest mooie plan, met rechte sloten en strakke bosranden, maar wel het best haalbare plan: het onderhoud moet op de lange termijn betaalbaar blijven. En voor de dieren maakt het niet uit of het mooi is.

Een sociale invulling

Naar mijn mening is natuurcompensatie op deze manier een prachtige vorm van MVO. In dit plan is aandacht voor natuurontwikkeling en natuurbehoud. Het gebied is aangelegd en wordt onderhouden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En het levert op voor Ploegmakers en IBN. De drie P’s – People, Planet, Profit – helemaal in evenwicht. Voor de golfbaan is de sociale invulling en het teruggeven van een stukje natuur aan een groot publiek, goed voor hun imago. En de dieren kunnen een nieuw netwerk opbouwen. Dacht je dat dieren geen netwerkers zijn? Lees deze artikelen dan maar eens, over de dolfijnen en koolmeesjes.

Ook ik ben een netwerker. Wil jij wel eens weten waar ik nieuwe contacten opdoe en bestaande relaties onderhoud? Bel (0413-334455) of mail me dan, ik wil je graag introduceren!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.