Rendement heeft vele kanten

Rendement heeft vele kanten

Overig

 

‘Daar staat er weer een te leunen.’ Als mij dit soort opmerkingen ter ore komt, gaan al mijn haren overeind staan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die werken, moeten misschien wel meer energie stoppen in hun werkzaamheden dan jij en ik. En ja, dan moeten ze zichzelf tussentijds soms even opladen en een extra rustmoment nemen.

Capaciteitsverlies compenseren

Het beeld dat men heeft van onze medewerkers klopt vaak helemaal niet. Het werk pakken ze dan misschien wel anders aan, maar wat wij zien is dat ze zich extra moeten inspannen. Ze willen zich echter graag inzetten om zo een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Als je het zo bekijkt, is het fantastisch dat ze werken en niet thuis op de bank blijven zitten. Het capaciteitsverlies dat ontstaat door de arbeidsbeperking wordt gecompenseerd in het tarief, dus kan een werkgever ook met deze medewerkers het gewenste rendement behalen.

Maatschappelijk rendement

Als mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken, hebben ze een paar honderd euro per maand meer te besteden. Die geven ze voornamelijk uit in onze regio. Als je dan weet dat wij bijna 4.000 medewerkers aan de slag hebben, is dat misschien wel een miljoen per maand. De neveneffecten voor de gemeenten moet je ook niet uitvlakken, zoals minder uitkeringen, minder gebruik van gezondheidszorg en/of maatschappelijke voorzieningen en extra belastinginkomsten als iemand weer aan het werk gaat. Eigenlijk geven we alle subsidie terug aan de maatschappij, maar het komt terecht in andere potjes. Daarbij komen nog de zachte baten, die niet gekwantificeerd zijn, zoals een hogere zelfredzaamheid, hogere eigenwaarde, meer vrije tijd voor en een positief effect op de directe kring rond de medewerker.

Zo zie je, het belang van werken overstijgt het verwerven van inkomen. Ook voor de sociale ondernemer die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt volwaardig laat meedraaien in deze maatschappij. Denk jij dat daar veel risico’s aan verbonden zijn? Bel (0413-282114) of mail me dan; misschien kan ik die zorgen bij je wegnemen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.