Speelt de staatssecretaris vals?

Overig

Hoe kan het dat zo’n honderd mensen in onze regio zich hebben aangemeld voor een keuring bij het UWV en slechts één persoon is opgenomen in het doelgroepenregister? Het zal toch niet zo zijn dat we aanvragen vanuit het bedrijfsleven niet kunnen honoreren en we dus niet aan het sociaal akkoord kunnen voldoen? En dat werkgevers worden afgeschrikt door de strenge definities waaraan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten voldoen voor de garantiebanen?

Te goed werk verricht
Iedereen die SW-geïndiceerd was of een Wajong-indicatie had, werd automatisch opgenomen in het doelgroepenregister. Wij hebben onszelf echter in de nesten gewerkt door heel goed werk te leveren. De afgelopen drie jaar hebben we namelijk per jaar 350 mensen aan een baan geholpen. In totaal dus meer dan 1.000 mensen in een kort tijdsbestek. Dat betekent dat onze ‘bak’ leeg is en er nieuwe aanwas moet komen. Maar dat valt met de doelgroepcriteria die staatssecretaris Klijnsma hanteert niet mee. Als er van de 100 mensen die zich aanmelden bij het UWV maar eentje wordt opgenomen in het doelgroepenregister, is dat naar mijn mening een duidelijk signaal; die criteria kloppen niet. Gemeenten zijn inmiddels zover dat ze het nut er niet meer van inzien om mensen aan te melden bij het UWV. Hoe komen wij dan aan voldoende nieuwe medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt? En hoe kunnen werkgevers dan hun afspraken uit het sociaal akkoord nakomen?

Werkgevers ontmoedigd
Het vervelende is dat wij op dit moment 40 vacatures hebben openstaan die we niet kunnen invullen. Terwijl er heel veel mensen zijn met een arbeidsbeperking die dolgraag aan het werk willen. Door de nieuwe regels zijn de werkgevers bovendien heel voorzichtig geworden. Als ze mensen aannemen die uiteindelijk geen doelgroepenregister-verklaring kunnen overleggen, voldoen ze niet aan de afspraken van het sociaal akkoord en krijgen ze een flinke boete. De wil is er wel bij de werkgevers, maar door wet- en regelgeving worden ze enorm gehinderd door te pakken. Ondanks deze negatieve geluiden die in het hele land te horen zijn, is de staatssecretaris echter niet van plan de doelgroepcriteria aan te passen, blijkt uit een recente kamerbrief. En dat terwijl er bijna dagelijks mensen bij ons aankloppen die graag willen werken, maar dat zelfstandig niet voor elkaar krijgen.

Omdat er onvoldoende instroom is in het doelgroepenregister, maak ik me oprecht zorgen over de invulling van het sociaal akkoord. De staatssecretaris roept in haar kamerbrief op tot signalen uit de praktijk. Zouden we dan toch een demonstratie moeten organiseren, om de criteria aangepast te krijgen? Ik hoor graag jouw mening hierover, dus bel (0413-334455)of mail me gerust.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Door op ‘reactie plaatsen’ te klikken geeft u toestemming voor het plaatsen van uw reactie bij het blog met uw naam. Uw e-mailadres wordt in het cms (WordPress) bewaard zodat IBN eventueel contact me u zou kunnen opnemen. Wilt u meer weten over wat we met uw gegevens doen? Lees dan onze privacyverklaring.